ГоловнаПолітика

НФ вирішив не голосувати за нову Конституцію до референдуму

Арсеній Яценюк та Арсен Аваков вирішили зіпсувати життя Петрові Порошенку

НФ вирішив не голосувати за нову Конституцію до референдуму
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр Арсеній Яценюк виступив за те, щоб зміни до Конституції ухвалювалися тільки після схвалення на референдумі. До того часу фракція "Народний фронт" не голосуватиме за новий Основний закон, додав соратник глави уряду Арсен Аваков.

З ініціативою референдуму Яценюк виступив 24 січня у щотижневій телепрограмі "10 хвилин з прем'єр-міністром України".

"Настав час, щоб український народ сказав своє слово, якою має бути нова українська Конституція в новій європейській Україні. Ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний закон. Референдум щодо Конституції і є прямим народовладдям у вільній і демократичній країні, за яку ми боролися два роки тому на Майдані і зараз захищаємо зі зброєю в руках. Нова Конституція - це новий суспільний договір. Договір між громадянами і владою, яку вони обрали. Договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади - між президентом, урядом і парламентом. Договір про взаємини між центром і регіонами. Договір про створення нового чесного і справедливого суду, а не перепризначення діючого. Договір про чітку геополітичну мету України - стати членом Європейського Союзу і НАТО. Переконаний, що глава держави сповідує такі самі принципи", - сказав він.

Після цього соратник Яценюка по партії "Народний фронт", міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму фейсбуці написав: "Єдиною умовою голосування фракції "Народного фронту" з найважливіших питань Конституції України може бути вердикт референдуму українців. Ніяк інакше!".

Нагадаємо, зараз на розгляді Верховної Ради знаходяться два проекти змін Конституції. Перший вже ухвалили у першому читанні і мають проголосувати цього тижня (якщо Конституційний Суд не дозволить відкласти голосування). Цей проект передбачає норми щодо децентралізації, а також надання окупованим територіям Донбасу особливого статусу. Ухвалення цих змін знадобиться, щоб Україна формально виконала свої зобов'язання за Мінськими угодами.

Втім, напередодні президент Петро Порошенко заявив, що Верховна Рада не ухвалюватиме поправки до Конституції, передбачені Мінськими угодами, поки не буде виконано інші пункти цих домовленостей: припинення вогню і тривалий період повної тиші; повний і безперешкодний доступ місії ОБСЄ до місць зберігання зброї; допуск до кордону на першому етапі місії ОБСЄ; звільнення заручників, в тому числі і тих, хто утримується в РФ.

Другий проект змін до Конституції стосується судової реформи. Напередодні він отримав позитивний вердикт Конституційного Суду. Президент наполягає, щоб у першому читанні ці поправки ухвалили цього тижня (до кінця поточної сесії, з тим, щоб наступного тижня можна було затвердити проект в цілому). Однак друга за чисельністю в коаліції фракція "Народний фронт" неодноразово пропонувала більш жорсткий варіант судової реформи, який передбачає звільнення всіх суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram