ГоловнаПолітика

США закрили п'ять почесних консульств Росії

Вашингтон відреагував на утиски своїх дипломатів у РФ.

США закрили п'ять почесних консульств Росії
Фото: ria.ru

США позбавили акредитації п'ятьох почесних консулів РФ у Сполучених Штатах у відповідь на переслідування американських представників у Росії.

Про це заявив уповноважений Держдепартаменту США в п'ятницю, 22 січня.

"Ми готові вживати подальших заходів у разі нових спроб перешкоджати нашій дипломатичній і консульській діяльності в Росії", - сказав прес-секретар зовнішньополітичного відомства США Марк Тонер.

У посольстві США в Москві пояснили, що закриття п'яти з шести російських почесних консульств на території Сполучених Штатів стало наслідком втручання Росії в американську діяльність на російській території.

"Цю дію вчинено у відповідь на російське втручання в нашу дипломатичну та консульську діяльність у РФ, яка включає широкий утиск нашого персоналу, але не обмежується цим", - сказав агентству "Интерфакс" прес-секретар посольства США в РФ Вільям Стівенс. Він навів такі приклади, як закриття американського центру в Москві, а також 28 "американських осередків" по всій Росії.

Позбавлення акредитації п'ятьох почесних консульств РФ у США "жодним чином не позначиться на офіційній дипломатичній діяльності Росії, включаючи її посольство, генеральні консульства і культурний центр у Вашингтоні", зазначив Стівенс.

МЗС Росії висловило обурення цим кроком з боку американської влади. "Обурені рішенням Вашингтона відкликати акредитації в п'яти із шести почесних консулів Російської Федерації в США - в Каліфорнії, Юті, Міннесоті, Флориді та Пуерто-Рико", - сказала офіційний представник зовнішньополітичного відомства РФ Марія Захарова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram