ГоловнаПолітика

Обама назвав Україну утриманкою Росії

Висловлювання американського президента викликало скандал

Обама назвав Україну утриманкою Росії
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама у своїй промові "Про стан держави" застосував вельми дивні слова стосовно України.

"Навіть незважаючи на жорстке падіння економіки, Росія підтримує ресурсами України і Сирію - країни-клієнти, які вислизають з її орбіти", - сказав Обама, виступаючи перед Конгресом. Англійською ці слова звучали так: "Even as their economy severely contracts, Russia is pouring resources in to prop up Ukraine and Syria - client states they saw slipping away from their orbit".

Примітно, що у підготовленому тексті промови слово "клієнти" було відсутнє - воно стало експромтом президента. Слова Обами можна тлумачити так, ніби він вважає Україну утриманкою або сателітом Росії.

Висловлювання Обами викликало скандал. як повідомляє "Радіо Свобода", деякі оглядачі припустили, що використання саме таких слів Обамою є просто наслідком недогляду у складному процесі редагування промови.

"Застереження щодо України не здивує тих, хто пройшов через багатошарову перевірку, щоб особисто бути присутнім на виступі Обами. Це не просто - стиснути зовнішню політику США до 4-5 абзаців", - написав у твіттері Ендрю Вейсс, віце-президент аналітичного центру Carnegie Endowment. Вейсс також додав, що Обама, напевно, мав на увазі позику Путіна Януковичу, щодо якої Україна судитиметься з Москвою.

Втім, більшість оглядачів налаштовані більш критично.

"Це просто сором. Може, через те, що він так вважає, він і блокував надання озброєння Україні, за яке виступали провідні представники кабінету Байдена, Керрі, Картера (міністр оборони)", - пише Кейсі Мічел, кореспондент видання Politico і Diplomat.

"Україна - наш союзник, а не "держава-клієнт" Росії, пане президенте! Те, що президент назвав нашого друга і союзника Україну "державою-клієнтом" Росії, вказує на тривожну нестачу розуміння геополітичних реалій", - обурився конгресмен-республіканець Пітер Роскам.

На фразу звернув увагу і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

"Дивні слова. Тому що більше схоже, що Москва витрачає ресурси на те, щоб дестабілізувати Україну", - написав він у твіттері. Пайфер також висловив думку, що підбір слів президентом США став наслідком помилки спічрайтера.

Тим часом інші коментатори і ЗМІ взагалі назвали частину промови Обами, яка стосувалася зовнішньої політики, слабкою. Вони, наприклад, звернули увагу, що Обама переплутав СРСР з Росією (заявивши, що росіяни запустили супутник у космос) і зазначив, що нинішні конфлікти на Близькому сході мають "тисячолітнє" коріння. Критики, які звернули увагу на цю репліку Обами, відзначили серед іншого, що іслам не має такої тривалої історії. Окремі дотепники припустили, що Обама не знає історії регіону і міг би з таким самим успіхом назвати винуватцем нинішніх конфліктів біблійного царя Вавилона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram