ГоловнаПолітика

Німеччина виступила за продовження Мінських угод

Штайнмаєр вимагає дотримуватися перемир'я і звільнити всіх полонених

Німеччина виступила за продовження Мінських угод
Фото: EPA/UPG

Німеччина заявила, що підтримуватиме реалізацію Мінських угод, термін виконання яких закінчується 31 грудня 2015 року, протягом наступного року.

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра. За його словами, навіть якщо тема ситуації у Східній Україні зникла з заголовків газет, підстав для розслаблення немає.

"На початку цього року, який добігає кінця, ми стояли за кілька кроків від відкритої війни. Завдяки Мінським домовленостям нам вдалося їй запобігти", - заявив Штайнмаєр.

Протягом року досягнуто значного прогресу у військовій деескалації та відвіденні зброї, вважає міністр.

"На засіданнях тристоронньої контактної групи і її чотирьох робочих підгруп у Мінську просувається вперед важкий, але все-таки усталений політичний процес. В економічних і соціальних питаннях досягнуто очевидного прогресу. І все ж невирішеними залишаються чимало важливих питань: перемир'я стає все більш крихким", - зазначив Штайнмаєр.

Дотепер немає згоди щодо спеціального закону про місцеві вибори на територіях Донбасу, контрольованих зараз сепаратистами. Гуманітарне становище у цих областях за останні місяці значно погіршилося, від чого все більше страждають люди, додав він.

"Зрозуміло, що ми і наступного року щосили будемо підтримувати реалізацію пакета Мінських заходів у рамках нормандського формату. При цьому ми орієнтуємося на тимчасовий план, узгоджений главами держав та урядів в рамках нормандської зустрічі 2 жовтня в Парижі. Це означає, що ми і далі повинні працювати над тим, щоб на початку 2016 року відбулися місцеві вибори і повністю був виконаний пакет Мінських заходів, зокрема відновлення повного контролю України над своїми державними кордонами", - заявив Штайнмаєр.

Він також висловив стурбованість порушеннями перемир'я на Донбасі.

"Те, що кількість порушень перемир'я у Східній Україні у різдвяні дні швидше зросла, ніж зменшилася, є невдалим розвитком ситуації наприкінці року. Тому я вітаю ініціативу, висунуту в рамках тристоронньої контактної групи послом Мартіном Сайдіком, про відновлення припинення вогню в період Різдва і Нового року. Я наполегливо закликаю всі сторони тепер чітко дотримуватися перемир'я в інтересах людей у зонах конфлікту", - зазначив міністр.

Він адресував усім сторонам заклик вжити термінових гуманітарних заходів, звільнити всіх полонених і заручників, скасувати всі обмеження щодо реєстрації гуманітарних організацій на Донбасі і відновити водопостачання у цих регіонах.

Нагадаємо, очікується, що в середу, 30 грудня, лідери України, Росії, Німеччини і Франції в телефонному режимі продовжать на 2016 рік дію Мінських угод щодо мирного врегулювання на Донбасі.

У вересні президент Петро Порошенко виключав продовження Мінських угод, проте напередодні стало відомо, що переговори в Мінську продовжаться в січні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram