ГоловнаПолітика

Філатов згоден перейменувати Дніпропетровськ на Дніпро

Новий мер також не проти залишити стару назву.

Філатов згоден перейменувати Дніпропетровськ на Дніпро
Фото: Сергей Нужненко

Перейменування Дніпропетровська в рамках декомунізації можливе, тільки якщо новою назвою стане Дніпро. Таку думку в інтерв'ю Бі-бі-сі висловив мер Борис Філатов.

"До Катеринослава ми повернутися не можемо, тому що Катерина була імператрицею, яка знищила останні залишки козацької вольниці, української державності. Після смерті Катерини Павло I, який її ненавидів, перейменував місто в Новоросійськ. Потім убили Павла і перейменували назад. Потім за більшовиків місто буквально пару місяців мало дивну назву Краснодніпровськ. Потім стало Дніпропетровськом. Після здобуття Україною незалежності почали придумувати штучне ім'я Січеслав", - зазначив Філатов.

Усі вони, стверджує мер, не сприймаються місцевими жителями.

"Я особисто вважаю, що єдиний прийнятний варіант, який може бути, - це Дніпро. Усе інше не буде сприйнято, це однозначно", - сказав він. При цьому він додав, що Дніпропетровськ уже ні для кого не асоціюється з більшовиком Петровським.

Нагадаємо, згідно з вересневим опитуванням КМІС, 90% жителів Дніпропетровська не хочуть його перейменування. Серед решти назв найпопулярнішим є Дніпро. Також існують пропозиції перейменувати місто на Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак і Святослав.

Відповідно до закону про заборону комуністичної символіки, місцева влада зобов'язана перейменувати області, райони, міста, села, вулиці й інші об'єкти топоніміки, які мають радянські назви. У назві Дніпропетровськ закладено прізвище радянського партійного діяча Григорія Петровського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram