ГоловнаПолітика

Фірташ відклав повернення в Україну

Мільярдер поскаржився на політичне переслідування.

Фірташ відклав повернення в Україну
Фото: dmitryfirtash.com

Мільярдер і голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ вирішив перенести свій приїзд в Україну.

Про це йдеться в його заяві на сайті ФРУ.

Фірташ мав завтра бути присутнім на з'їзді Федерації роботодавців України і представити "план модернізації України".

"Я глибоко шкодую, що сьогоднішня українська влада вжила безпрецедентні заходи і зробила все, щоб зірвати мій приїзд в Україну і не дати можливості реалізовувати цей план", - зазначив він.

Фірташ вважає політичним переслідуванням заяви влади про те, що його затримають після прибуття в Україну.

Нагадаємо, прес-секретар Фірташа минулого тижня повідомив, що той 2 грудня візьме участь у з'їзді Федерації роботодавців України. Крім промови Фірташа, на зборах планувалися виступи залучених Фірташем іменитих західних екс-політиків, у тому числі колишнього віце-канцлера Австрії Міхаеля Шпінделеггера і екс-прем'єра Польщі Вальдемара Павляка. Колишні політики працюють як радники в ініційованому олігархом "Агентстві з модернізації України".

Протягом року Фірташ очікував у Відні суду щодо екстрадиції в Сполучені Штати. Наприкінці травня суд заборонив його екстрадицію, не виключивши політичні мотиви американського ордера на арешт. Проте наступні півроку Дмитрові Фірташу довелося чекати, поки йому видали рішення суду. Тепер йому повернули закордонний паспорт, і він може приїхати в Україну. Розгляд апеляції австрійської прокуратури на рішення першої інстанції відбудеться наступного року.

Україна - одна з небагатьох країн, в яку з Австрії може виїхати Дмитро Фірташ. Олігарх не може подорожувати в понад сто країн, з якими у США підписано угоду про екстрадицію.

Після заяви про те, що Фірташ повертається, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пригрозив, що після прибуття в Україну олігарха затримають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram