ГоловнаПолітика

Експеримент Міноборони з харчуванням військових потрібно негайно зупинити, - Гриценко

Колишній міністр послався на досвід країн НАТО.

Експеримент Міноборони з харчуванням військових потрібно негайно зупинити, - Гриценко
Фото: Макс Левин

Міністерство оборони України зобов'язане негайно припинити експеримент, який передбачає повернення в армію військових кухарів. Про це заявив екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко в коментарі "Українським новинам".

"Експеримент треба зупинити, щоб не було ні розтрат, ні відволікання від бойової підготовки, щоб не було ні кроку назад до радянської армії... Командир повинен організувати бойову підготовку в частині, а не займатися тими речами, які абсолютно відволікають його від головного завдання. Це абсолютно не потрібно, це пережитки Радянського Союзу", - заявив Гриценко.

На його думку, у ситуацію пора втрутитися президенту України Петрові Порошенку як головнокомандувачеві Збройними Силами країни. "Президент мав би виправити цю грубу помилку як Верховний головнокомандувач... Солдат повинен бути на полігоні, а не чистити картоплю і ходити в наряди на кухню", - зазначив екс-міністр оборони.

Він порекомендував чиновникам оборонного відомства, у тому числі представникам "Волонтерського десанту" в Міноборони, уважніше вивчити досвід армій країн НАТО, де навіть у бойових умовах військовослужбовців годують співробітники спеціалізованих продовольчих компаній, які працюють на умовах аутсорсингу.

"Волонтерському десанту" треба, напевно, поїхати в Ірак чи Афганістан, де розташовані військові НАТО, і подивитися, як просто в бойових умовах забезпечується цілодобове харчування... Оголошується тендер, знаходяться компанії, які підписують відповідний контракт на постачання харчування в мирних або бойових умовах. І все забезпечують", - наголосив Анатолій Гриценко.

Екс-міністр додав, що 2007 року після переходу "армійського громадського харчування" на систему аутсорсингу до бойової підготовки повернулися більш ніж 3 тис. солдатів, які до цього "чистили картоплю, мили посуд і накривали на столи". "Якщо ми хочемо, щоб солдат був рабом, то відновімо будбат, хай солдати будуть кухарями. Солдат - це професія, він повинен стріляти, він повинен захищати країну", - упевнений Гриценко.

Експеримент з продовольчим забезпеченням військовослужбовців зараз проводять у Львівській академії Сухопутних військ і на Одеській береговій базі МВС. За словами чиновників Міноборони, зміни повинні урізноманітнити харчування солдатів і зменшити витрати бюджету. Однак експерти запевняють, що в оборонному відомстві маніпулюють цифрами і фактами. Сумарні витрати на харчування побільшали на 27%, навіть незважаючи на "безкоштовне" залучення до роботи на кухні солдатів і курсантів. Крім того, в разі поширення експерименту на інші частини витрати додатково зростуть через необхідність купувати нове обладнання для харчоблоків. При цьому продукти в частину, де триває експеримент, постачає компанія, яка і раніше годувала курсантів - як показали електронні закупівлі, її ціни виявилися найдоступнішими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram