ГоловнаПолітика

Україна домовилася з Китаєм про закупівлю штурмовиків для ЗСУ

L-15 планують збирати на Одеському авіаційному заводі.

Україна попередньо домовилася з Китайською Народною Республікою про закупівлю для потреб Повітряних сил України легких штурмовиків (навчально-бойових літаків) Hongdu L-15. Головною умовою угоди є локалізація збірки бойових машин в Україні.

Про це повідомляє "Думская" з посиланням на джерела в Міністерстві оборони України.

Згідно з інформацією, штурмовики Hongdu L-15 були розроблені спільно з російським ОКБ Яковлєва та оснащуються двигунами українського виробництва.

"Спочатку виробництво збиралися запустити вже в 2016-му, але процес трохи подвис, і на початку наступного року відбудеться тільки перша зустріч з китайцями, покликана утрясти всі деталі контракту. Тому все закрутиться пізніше, ніж хотілося б", - зазначив співрозмовник видання.

Зазначається, що виробляти L-15 планують на Одеському авіаційному заводі ("Одесавіаремсервіс"), потужності якого наростять за допомогою китайської сторони. Разом з тим, не повідомляється про кількість закуповуваних штурмовиків і вартості контракту.

Як повідомляється, надзвуковий літак L-15 є ліцензійною копією новітнього російського учбово-бойового Як-130, він призначений для підготовки пілотів-винищувачів, але може використовуватися в якості легкого штурмовика.

Повідомляється також, що літаки оснащуються двигунами АІ-222-25Ф, які випускає завод "Мотор-Січ" (Запоріжжя). За маневреністю L-15 перебуває на рівні винищувачів третього покоління, за скоропідйомністю не поступається американському F-16. Літак здатний розганятися до 1,6 М (1715 км/год).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міноборони впровадило п`ять стандартів НАТО STANAG, що дозволило розробити понад 30 технічних умов предметів речового забезпечення Збройних сил України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram