ГоловнаПолітика

Перший в Україні статут об'єднаної громади зареєстровано у Дніпропетровській області

Свідоцтво №1 отримала Жовтнева громада Софіївського району.

Перший в Україні статут об'єднаної громади зареєстровано у Дніпропетровській області
Фото: Кузьма Джунь

Перший в Україні статут об'єднаної громади, які створюють у рамках децентралізації, зареєстрували у Дніпропетровській області. Як повідомляє прес-служба місцевої ОДА, свідоцтво №1 отримала Жовтнева сільська об'єднана територіальна громада Софіївського району (включає майже два десятки сіл).

"Децентралізація - це реальний шанс для відродження економіки міст і сіл регіону. Уперше за роки незалежності завдяки реформам Президента України Петра Порошенка кожна громада отримає можливість самостійно розпоряджатися заробленими коштами, бути господарями на власній землі. Процес переходу нелегкий, майже все доводиться робити вперше. Але ми звикли бути на передовій, і нас не зупиняють труднощі", - заявив голова ОДА Валентин Резніченко.

Статут - це перший документ нової громади. Після цього необхідно прийняти на баланс майно сільських рад, які увійшли до об'єднання, розробити структуру громади, розрахувати бюджет.

Усього в області планують створити 89 об'єднаних територіальних громад, із них 15 громад, крім Жовтневої, готові до реєстрації статутів.

Згідно із законодавством, нові громади отримуватимуть 60% податку на доходи фізичних осіб і 5% акцизного збору, які зараз перераховують в районні, обласний і державний бюджети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram