ГоловнаПолітика

Transparency International звинуватила Шокіна в небажанні боротися з корупцією

Генпрокурора запідозрили у спробі підім'яти Антикорупційну прокуратуру.

Transparency International звинуватила Шокіна в небажанні боротися з корупцією
Фото: Вадим Крутивус

Організація Transparency International вважає, що генеральний прокурор Віктор Шокін не хоче проводити реформи в прокуратурі і боротися з корупцією. Про це йдеться в заяві TI, яка щорічно складає світовий рейтинг корупції.

На думку організації, про це свідчить включення Шокіним в комісію з формування Антикорупційної прокуратури людей, які працювали на високих посадах за часів режиму Віктора Януковича: Юрія Севрука, Юрія Грищенка, Романа Балиту та Миколу Садового.

"Сумніви у здатності цих осіб вибрати дійсно незалежне керівництво Антикорупційної прокуратури вже публічно висловили посол ЄС в Україні, парламентський комітет з питань запобігання корупції, антикорупційна громадськість і ЗМІ", - йдеться в заяві.

Transparency International наголошує, що Антикорупційна прокуратура повинна стати ключовою ланкою для запуску Національного антикорупційного бюро. Якщо вона не запрацює до кінця року, ЄС гарантовано відмовить Україні в безвізовому режимі.

"Саме тому українське МЗС оприлюднило вимоги міжнародних партнерів про переобранню складу комісії з формування Антикорупційної прокуратури. Натомість генпрокурор Шокін не тільки не дослухався до справедливих претензій чиновників, а й фактично ініціював перевірку законності дій МЗС із самого оприлюднення проблеми зриву безвізового режиму", - сказано в повідомленні.

Організація вважає, що Шокін намагається створити маріонетковий антикорупційний орган. "[Ці] спроби свідчать про його затяте небажання проводити будь-які реформи і всередині прокуратури, і у сфері протидії корупції", - підсумовують в Transparency International.

Нагадаємо, що, згідно з оцінками організації, Україна є найбільш корумпованою країною в Європі. 2014 року Україна посіла в рейтингу корупції 142-ге місце серед 175 держав, отримавши лише 26 балів зі 100 можливих. Наша країна перебуває в клубі держав із надзвичайно корумпованою владою. Її сусіди по 142-й позиції - Коморські острови й Уганда. Показник України виявився найгіршим у регіоні Східної Європи та Середньої Азії, крім кількох пострадянських країн - Таджикистану, Узбекистану та Туркменістану.

Варто зазначити, що президент Петро Порошенко впевнений в обранні антикорупційного прокурора до 1 грудня. Цього дня всі без винятку антикорупційні справи, що перебувають у підпорядкуванні Генеральної прокуратури, мають передати Антикорупційній прокуратурі.

22 вересня генпрокурор Віктор Шокін підписав наказ про створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За день до цього почала роботу комісія з її комплектування.

Її створили з представників Верховної Ради (сім) і Генеральної прокуратури (чотири). Крім людей Шокіна, до комісії входять Мері Батлер, Віталій Шабунін, Віктор Шишкін, Володимир Філенко, Євген Нищук, Володимир Горбач і Катерина Левченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram