ГоловнаПолітика

Російський суд засудив Сенцова до 20 років в'язниці

Кольченко отримав 10 років виправної колонії суворого режиму.

Суд у Ростові-на Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.

Олександра Кольченка, який проходив у цій самій справі, засуджено до 10 років колонії суворого режиму.

Сенцов і Кольченко у відповідь на запитання "судді", чи зрозуміли вони вирок, заспівали гімн України.

Під час дебатів держобвинувач вимагав засудити Сенцова до 23 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Олександра Кольченка - до 12 років.

Термін відбування покарання відраховують із 25 серпня 2015 року, але з урахуванням терміну, який Сенцов і Кольченко провели в СІЗО. Їх узяли під варту 11 травня 2014 року і 16 травня 2014 року відповідно.

Згідно з обвинувальним висновком, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", яка отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві. Метою спільноти була "дестабілізації ситуації" в Криму та "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення прийняти півострів у свій склад.

Учасники спільноти здійснили два "терористичні акти" в Сімферополі - підпал дверей офісу Російської громади Криму та вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також готували підрив пам'ятника Леніну і Вічного вогню. Олександра Кольченка звинуватили в тому, що він увійшов до складу цієї терористичної спільноти і брав участь в одному з підпалів. Крім нього, за версією звинувачення, до групи входили також Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв (обох раніше засудили згідно з особливим порядком, вони отримали по сім років колонії суворого режиму), а також Степан Циріл, Ілля Зуйков, Енвер Асанов і Микита Боркін (останніх чотирьох оголошено в розшук).

Афанасьєв, судячи з усього, пішов на угоду зі слідством і свідчив проти Сенцова. Проте на суді у справі режисера Афанасьєв від своїх свідчень відмовився, заявивши, що навіть не був знайомий із Сенцовим і Кольченком.

Сенцову пред'явили звинувачення у створенні терористичної спільноти (частина 1 статті 205.4 КК РФ), скоєнні двох терористичних актів (пункт «а» частини 2 статті 205 КК), підготовці до скоєння двох терористичних актів (частина 1 статті 30 та пункт «а» частини 2 статті 205 КК), у незаконному обігу зброї та вибухових речовин (частина 3 статті 222 КК). Кольченкові - в участі в терористичній спільноті (частина 2 статті 205.4 КК) та скоєнні терористичного акту (пункт «а» частини 2 статті 205 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram