ГоловнаПолітика

Сурков регулярно відвідував Україну протягом 2013-2014 років

"Гастрольну групу" з ФСБ і МВС РФ селили під Києвом для конспірації

Сурков регулярно відвідував Україну протягом 2013-2014 років
Фото: www.itogi.ru

Помічник президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков, якого вважають причетним до масових убивств на Майдані, відвідував Україну щонайменше шість разів від літа 2013 до кінця зими 2014 року.

Про це у своєму тексті "Владислав Сурков. Український слід" пише шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна. 

Нагадаємо, за даними СБУ, Сурков під час розстрілу мітингувальників на Майдані 20-21 лютого перебував у Києві. Однак, за даними Соні Кошкіної, за "путівкою" помічника Путіна Україну регулярно відвідувала "гастрольна група" з російських МВС і ФСБ. Серед них - заступник начальника другої служби ФСБ РФ - керівник управління захисту конституційного ладу генерал-лейтенант Олексій Жало.

"Джерела в середовищі російських силовиків характеризують його як фахівця з боротьби з опозиційно-протестним рухом", - пише шеф-редактор LB.ua. Загалом, сказано в тексті, особисто Сурков і російські силовики під його керівництвом регулярно відвідували Київ, Донецьк і Крим протягом 2013-2014 років.

"Від літа 2013 року і до кінця зими 2014-го зафіксовано такі візити:

  • середина серпня 2013-го - Владислав Сурков у Києві. 13-14 серпня - в Криму;
  • 13-15 грудня до Києва прилітає зведена "гастрольна" група представників МВС і ФСБ РФ;
  • 20-21 січня 2014-го – Владислав Сурков у Києві. На Банковій. У розпал підготовки до введення НС;
  • 26-29 січня – другий приїзд "силовиків-гастролерів";
  • 31 січня – 1 лютого – Сурков, Рапопорт, Чеснаков, Павлов у Києві, на Банковій;
  • 11-12 лютого – Сурков і Рапопорт у Донецьку і Криму;
  • 14-15 лютого. Сурков знову в Києві;
  • 20-21 лютого, Сурков, генерал Бесіда і "силовики-гастролери" у Києві. Сурков і Бесіда, також - Зурабов і Лукін вдень 21-го навідуються на Банкову;
  • вранці 27-го "силовики-гастролери" прибувають в аеропорт Сімферополя", - пише Соня Кошкіна.

Офіційно візит російських силовиків оформлявся як "відрядження" співробітників ФСБ у дружнє СБУ", - йдеться у тексті.

"У Києві гостей зустрічав-гуляв заступник голови СБУ Олександра Якименка Володимир Бик. Діяв він, зрозуміло, з напучування самого Якименка. Крім цих двох, з "гастролерами" також інтенсивно контактував ще один заступник, голова антитерористичного центру Служби Володимир Тоцький (керував силовими діями проти Майдану 18 лютого, - С.К.).

Щоб уникнути витоку інформації, росіян поселяли на території закритої бази СБУ під Києвом. Їм було забезпечено оперативний зв'язок, доступ до всіх можливих джерел інформації. У супроводі Бика вони ходили на Майдан - спостерігали, вивчали тощо (очевидно, саме про це говорив Наливайченко на "1+1", - С. К.).

Вітчизняні фахівці припускають: результатом "кооперації" "дружніх спецслужб" могло стати вироблення предметного плану з локалізації протестів в Україні. "Благо", у росіян у цій справі багатий досвід", - пише Соня Кошкіна.

Детальніше про роль Суркова в розгоні Майдану, відмові від УА з ЄС і анексії Криму читайте в матеріалі "Владислав Сурков. Український слід".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram