ГоловнаСвіт

Обама представив річний бюджет США на $3,99 трлн

У новий бюджет США закладена допомога НАТО і європейським союзникам у протистоянні російській агресії

Обама представив річний бюджет США на $3,99 трлн
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама у понеділок, 2 лютого, запропонував бюджет на 2016 бюджетний рік розміром $3,99 трильйона.

Як повідомляє агентство Рейтер, запропонований Обамою бюджет ризикує стати приводом для запеклих суперечок з республіканцями щодо програм підтримки середнього класу, котрі фінансуються за допомогою підвищення податків на доходи корпорацій і багатих громадян.

Бюджет передбачає дефіцит у розмірі $474 млрд, тобто 2,5% ВВП США. Документ прогнозує, що дефіцит стабілізується на цьому рівні протягом 10-річного періоду, повідомили представники адміністрації президента.

Запропонований Обамою бюджет тією ж мірою є політичним документом, як і бюджетною "дорожньою картою", і для його набуття чинності потрібно схвалення підконтрольного республіканцям Конгресу, зазначає агентство.

"Ми сподіваємося, що розробивши чітку економічну концепцію, зосереджену навколо середнього класу і економічного зростання, ми зможемо вести продуктивну бесіду (з республіканцями) і домогтися прогресу протягом року", - сказав чиновник адміністрації в неділю, перед публікацією бюджету.

Республіканці заявили, що бачать можливість компромісу у таких сферах, як податкова реформа та інфраструктура, але багато програм Обами, представлених за кілька тижнів до публікації бюджету, не отримають розуміння.

"Коли він присвячує свій час і енергію розмовам про нові заходи зборів податків та витрати, які подобаються прогресистам і проти яких рішуче виступають республіканці, він дає Конгресу зрозуміти, що знову хоче посперечатися, а не видати закон", - сказав Кіт Хеннессі, колишній економічний радник екс-президента-республіканця Джорджа Буша-молодшого.

Однак демократи вважають цей бюджет заявою про свої пріоритети і шансом продемонструвати те, що вони представляють партію, яка відстоює інтереси середнього класу.

Як зазначає агентство, у бюджеті закладено скорочення дефіциту на $1,8 трлн протягом наступних 10 років за допомогою реформ системи охорони здоров'я, податкової та імміграційної реформ, але цей прогноз передбачає підтримку республіканцями програм, запропонованих Обамою, що малоймовірно.

Адміністрація очікує подальшого зниження рівня безробіття до 5,4% у 2015 році, а потім стабілізації на позначці 5,6%.

Крім того, в документі пропонуються створення інфраструктурного банку і неоднозначна консолідація державних установ.

Бюджет обкладає одноразовим податком у розмірі 14% прибутку обсягом близько $2,1 трлн, отриманих за кордоном такими компаніями, як General Electric і Microsoft, і вводить 19%-й податок на майбутні закордонні прибутки американських компаній.

Документ також пропонує 7%-ве підвищення національних і військових витрат США.

Також у бюджет закладено фінансування боротьби з бойовиками терористичного угруповання "Ісламська держава" і допомогу НАТО та європейським союзникам у протистоянні російській агресії, повідомив Білий дім.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram