ГоловнаПолітика

МЗС вимагає від РФ дотримуватися формальності у відправленні другого конвою

У відомстві зазначили порушення при переміщенні російського вантажу через кордон

МЗС вимагає від РФ дотримуватися формальності у відправленні другого конвою
Фото: sled.net.ua

Україна отримала ноту РФ про намір відправити другий гуманітарний конвой в Україну.

У своїй відповіді Київ вказав на грубі порушення під час попередньої доставки і попередив Москву про необхідність дотримання чітких правил, сказав речник МЗС України Євген Перебийніс у коментарі агентству ''Інтерфакс-Україна''.

''У своїй відповіді ми звернули увагу російської сторони, що під час попередньої доставки такої допомоги Росія грубо порушила міжнародні принципи і правила, визначені національним законодавством, а також раніше досягнуті домовленості", - сказав Перебийніс.

Він вказав, що у зв'язку з такими порушеннями російський вантаж фактично незаконно перемістили через державний кордон України, без супроводу представниками Червоного Хреста і без контролю представниками прикордонних і митних служб України, яких російська сторона фактично витіснила з пункту пропуску.

''Тому будь-які подальші поставки гуманітарної допомоги можуть розглядатися виключно в разі виконання Росією чітких правил: здійснення контролю українськими митниками та прикордонниками всього вантажу, його передача Червоному Хресту, який з цього моменту відповідатиме за його доставку, зберігання та розподіл.

''Разом з тим ми очікуємо, що це питання може стати предметом обговорення під час сьогоднішньої тристоронньої зустрічі Україна - ЄС - Митний союз в Мінську'', - додав Перебийніс.

Нагадаємо, напередодні МЗС РФ направив Україні ноту про намір підготувати черговий так званий гуманітарний конвой.

22 серпня Росія без згоди України направила гуманітарний конвой до Луганська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram