ГоловнаПолітика

Кучма: федералізація розвалить Україну

Федерації створюють "знизу", а не "згори"

Кучма: федералізація розвалить Україну
Фото: Александр Ратушняк

Екс-президент України Леонід Кучма вважає, що федералізація розвалить Україну.

"Ми бачимо сьогодні ситуацію на Південному Сході України, що там серйозно працюють російські структури разом з п'ятою колоною, яка є в Україні, щоб накрутити ситуацію в цих регіонах до свавілля. Це якоюсь мірою вдається, тому що за цим стоїть не тільки ідеологія і захист російськомовного населення, а й стоять великі гроші - у цьому теж сумнівів немає. Тож ми і тут запізнилися", - сказав він у бесіді з "Радіо Свобода".

"Спосіб сьогодні єдиний - це Захід і Сполучені Штати Америки. Росія не сідає за стіл переговорів з Україною і не визнає легітимним того уряду, який сьогодні є в Україні. Українські можливості тут практично нульові", - наголосив Кучма.

Коментуючи ідею федералізації країни, другий президент України заявив:

"Я вважаю, що така пропозиція розвалить країну. У нас є цілісний шматок матерії, ковдру, розріжмо її на клапті, а потім спробуймо їх зшити. Ніколи федерацію - подивімося на світовий досвід - ще не робили зверху. Завжди маленькі суб'єкти об'єднувалися для захисту своїх інтересів - князівства і так далі. А щоб узяти унітарну країну поділити на шматки - це однозначно бажання Росії і потуги Росії розвалити Україну".

"Сьогодні треба всім іти на Схід і розповідати, що ви думаєте, що збираєтеся робити. Бо там виникла така недовіра і до центральної влади, і до Західної України, що переконати їх на словах неможливо. У багатьох людей на Півдні - страх, на Сході - страх", - зазначив Кучма.

Додамо, що в суботу терористи-сепаратисти підняли прапори Росії та "Донецької народної республіки" щонайменше в трьох містах: Слов'янську, Краматорську й Артемівську. У Красному Лимані та Горлівці першу спробу нападу вдалося відбити.

У Донецьку силами нацгвардії також відбито спробу захопити хімічний завод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram