ГоловнаПолітика

Кравчук пояснив вади Конституцією 2004 року

Повернення до тексту Конституції 2004 року не дозволить створити таку систему влади, яка забезпечить вирішення назрілих проблем

Кравчук пояснив вади Конституцією 2004 року
Фото: Стоп-кадр 1tv.com.ua/uk/live

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що повернення до Конституції 2004 року є неприйнятним і юридично, і практично.

Про це він написав у своєму блозі на "Українській правді".

На думку Кравчука, повернення до тексту Конституції 2004 року кардинально не вирішить головного - створення такої системи влади, яка забезпечить вирішення назрілих проблем, дасть відповідь на нові виклики.

"По-перше, текст Конституції 2004 року має дуже серйозні вади. У ній відсутні гарантії прав і свобод людини, не виписані норми реформування судової влади, прокуратури, місцевого самоврядування. Саме прогалини в цих сферах і стали зараз однією з основних причин масових протестів людей", - наголосив Кравчук.

По-друге, за словами Кравчука, текст Конституції 2004 року був підлаштований під корпоративні інтереси провідних політичних сил, що не в інтересах народу.

"По-третє, текст Конституції 2004 року змінювався під серйозним тиском політичних гравців президентської гонки, що призвело до порушення Регламенту проходження змін до Конституції у Верховній Раді. На це справедливо вказав Конституційний Суд України. Із цих та інших підстав повернення до Конституції України в редакції 8 грудня 2004 року є неприпустимим і юридично, і практично", - заявив Кравчук.

На думку Кравчука, якщо до всього цього додати спосіб, яким пропонується таке повернення, то Україна може стати піонером на шляху утвердження нелегітимних форм впровадження конституційного ладу.

Перший президент переконаний, що слід чітко переосмислити параграфи, які визначають права і свободи людини, верховенство права, демократичні засади суспільства, а також підготувати зміни до розділів правосуддя, прокуратури, місцевого самоврядування.

"Потрібен комплексний підхід, в основі якого знаходяться корінні, стратегічні інтереси народу, а не інтереси партій і вождів. Новий текст конституції має бути зрозумілим народу, захищати його і відкривати можливість жити гідно, без грубого тиску на честь і гідність людини", - додав він.

Нагадаємо, фракція "Батьківщина" закликає всіх своїх партнерів по опозиції у Верховній Раді підтримати 150 підписами текст Конституції 2004 року для термінового внесення його на голосування до парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram