ГоловнаПолітика

​Тролі в погонах

Якщо Ви коментуєте новини на LB.ua і при цьому вступаєте у дискусію з іншими читачами, то Вам потрібно сконцентруватися і бути постійно насторожі: можливо, ваш віртуальний опонент – офіцер спецназу української армії. І це не жарт.

Фото: Макс Левин
Хіба що спецназівець буде мабуть не надто схожим на еталонного бійця, який голіруч перемагає десяток ворогів та розбиває цеглини на власній голові. Але суті справи це не змінює: представники української армії ведуть справжнісіньку війну в інтернеті. Тільки об’єктами їх уваги є не потенційні терористи чи кіберзлочинці, а читачі суспільно-політичних видань.

Саме такий висновок можна зробити із документів, які опинилися у розпорядженні інтернет-видання ОРД. За інформацією колег, листи, опубліковані нижче, співробітник Міністерства оборони України розсилав своїм співробітникам – «спецназівцям коментування»

Отож:

"Добрий день!

Якщо Ви читаєте цей лист – значить Ви входите до оперативної групи з коментування в мережі Інтернет. Я Вас вітаю з цим.) І дуже прошу зробити лише 2 речі:

1) Прочитати уважно прикріплені документи — там зовсім мало інформації, але вона ДУЖЕ важлива.

2) Підтвердити отримання цього листа — до 10.00 вівторка ( 2 квітня), щоб я могла прозвітувати перед керівництвом (ОБОВЯЗКОВО!).

Окремо хочу сказати велике СПАСИБІ тим, хто відгукнувся під час нашого бойового хрещення у цю суботу. Серед таких активістів-ентузіастів — Володимир Скоростецький, Назар Волошин,Владислав Селезньов, Віктор Гедзь, Маргарита Наріяускайте, Олег Проценко, Аркадій Радківський. Можливо, я когось не вписала — просто не знаю Ваших псевдонімів — не ображайтесь, а просто “киньте” мені Ваш нік/псевдонім. Керівництво високо оцінило Вашу роботу, оперативність та обізнаність у темі)! Дякую усім, хто ввідгукнувся у вихідний день. Чекаю на Ваші листи! Хорошого усім дня.

Інструкція та механізм наших спільних дій у разі необхідності коментування (уважно прочитати!)

Координатору (Чігарєвій) надходить посилання на матеріал або статтю від керівництва, які необхідно відкоментувати (негативний, критичний, неправдивий тощо).

Координатор надсилає кожному з групи смс з назвою статті (посилання на неї, назву Інтернет ЗМІ) та перелік меседжів, які треба донести до читача у коментарях. Якщо ця інформація досить об’ємна – координатор у смс просто повідомляє, що треба перевірити Вашу активну електронну пошту, вказану у таблиці «Список»: там більш детальна інформація, з посиланнями та тезами.

Координатор керує та моніторить коментарі групи, відмічаючи найбільш активних ( що, відповідно, впливатиме на Ваші грошові бонуси в кінці місяця).

Кожен з учасників групи повинен мати декілька електронних пошт, щоб у випадку необхідності реєструватися і заходити під іншими псевдонімами та ніками, коментуючи з декількох позицій від імені різних осіб.

У кожного з учасників повинно бути, крім особистого аккаунту в Фейсбук, декілька «фальшивих» (на деяких сайтах потрібно реєструватися за допомогою соціальних мереж), щоб не світити дуже часто власним іменем (журналісти можуть помітити, що це не звичайні користувачі, а представники прес-служби та ВЗМІ).

Вже потрібно зареєструватись під різними ніками ( мініум – 2) на сайтах: http://sevastopol.su, http://korrespondent.net/, https://lb.ua/, http://zn.ua/ тощо та надіслати координатору перелік ніків.

Звертаю Вашу увагу: коментувати потрібно природно, щоб у інших читачів не виникло враження «зумовленості» цих коментарів. Якщо Ви реєструєтесь під вигаданим ніком (бажано робити саме так), робіть помилки(стилістичні, граматичні), приховуйте Ваші журналістські таланти. Можливо, починайте дискутувати з іншими учасниками групи, але в межах зазначених тез. Не треба «співати» дифірамби, маскуйтесь під звичайного пересічного (або непересічного) користувача.

Уважно слідкуйте за тим, чи не відображається поряд з коментарем Ваш IP, адже якщо Ви коментуєте під різними ніками, але Ваш IP буде однаковий, будь-хто зрозуміє, що це «замовлення», і що коментарі пише одна й та сама людина.

Для того, щоб я могла координувати Вашу роботу і знати, хто з Вас хто, який коментар написав, прошу кожному надіслати мені перелік Ваших ніків, якими Ви будете користуватися в цій роботі (від цього залежить підрахунок щомісячних грошових бонусів).

Те, що Ви входити в цю групу – не означає, що Ви прив’язані на цілий день до ПК та Інтернету. Ваша повсякденна робота – на першому місці, але якщо так трапляється, що треба щось прокоментувати, а Ви у цей момент знаходитесь за комп’ютером – приділіть, будь-ласка, 10 хвилин Вашого часу, накидайте 2-4 коментаря під різними ніками, у різних стилях (або хоча б один). Кожен з Ваших коментарів буде помічений та зарахований, запевняю Вас. Подяка – у кінці нашого робочого місяця (нагадую, він почався у цю суботу – 30 березня) у вигляді грошової винагороди.

Якщо Ви хочете доповнити інформацію, яку я Вам надіслала або виправити Ваші контактні дані – чекаю, пишіть.

Список спецназу з коментування (перелік прізвищ і контактні дані)

Координатор – Дар’я Олександрівна Чігарєва. З питаннями, уточненнями та виправленнями звертайтесь!"

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, Збройні Сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України у випадках, визначених законом, беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом.

Також «органи військового управління розвідки та військові частини розвідки Збройних Сил України відповідно до закону можуть залучатися до заходів добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони та для забезпечення готовності Збройних Сил України до оборони держави».

Цікаво було б почути, що як саме Міноборони розглядає діяльність свого «спецназу з коментування» – як стримування збройної агресії проти України чи як добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони?

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram