ГоловнаПолітика

Експерти: відеокамери не допомогли впоратися з каруселями

Ще одним методом фальсифікацій стало голосування вдома.

Експерти: відеокамери не допомогли впоратися з каруселями
Фото: Алексей Бык

Експерти одностайні, що встановлення відеокамер для спостереження за порушеннями на виборчих дільницях, яке обійшлося держбюджету приблизно в 1 млрд грн, не виправдало себе.

Про це пише видання "Коммерсантъ-Украина".

Видання нагадує, що вчора від раннього ранку почали з'являтися повідомлення про те, що трансляція з дільниць іде з перебоями, з неправильних ракурсів або взагалі відсутня.

Голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко зазначив, що неефективність такого методу боротьби з порушеннями була очевидною із самого початку: "У багатьох випадках ми просто дивимося, як люди ходять і кидають бюлетені, але ми не можемо побачити, свої чи чужі паспорти пред'являють виборці, чи за себе вони розписуються у списках. Сьогодні ми отримуємо сигнали про організацію "каруселей" під дільницями, і, на жаль, жодної з них за допомогою відеокамер зафіксувати не вдалося. Відеоспостереження стало лише непоганим способом передати привіт своїм рідним і близьким".

На думку кандидатів у народні депутати, одним з найпоширеніших способів фальсифікацій стали саме "каруселі" - метод, коли  виборцеві вручають заздалегідь заповнений бюлетень, а він потім виносить із дільниці чистий бланк і віддає його старшому групи для повторення процедури. Про це, зокрема, заявили лідер Комуністичної партії Петро Симоненко і Ольга Герасим'юк, яка балотується від партії "УДАР" в окрузі №139 в Одеській області.

Водночас аналітик кампанії спостереження громадської мережі "ОПОРА" Олександр Неберикут сказав, що на 16:00 йшлося тільки про декілька фактів організації "каруселей", але ближче до ночі їх кількість могла значно зрости. Представники "ОПОРИ" зафіксували таку практику в Татарбунарах (Одеська область), а також у Вишневому (Київська область). Значно більша кількість порушень, за словами Неберикута, пов'язана з проведенням агітації на дільницях у день виборів і незадовільною роботою членів комісій.

Заяви про масовість "каруселей" заперечує і голова прес-служби МВС Володимир Поліщук: "Це явне перебільшення. Про які "каруселі" взагалі йдеться, якщо люди можуть голосувати тільки у своєму окрузі". За даними міліції, на 21:00 вчорашнього дня було зафіксовано 237 порушень. Найбільше їх виявилося в Києві - 38, жодного - у Волинській і Миколаївській областях. Із загального числа порушень 66 пов'язані з незаконною агітацією, підкупом - 29, 17 - це порушення виборчого законодавства, 12 - хуліганство.

Окрім того, представники опозиції та спостерігачі припускають, що чимало порушень можуть бути пов'язані з голосуванням удома за фальшивими медичними довідками про хвороби. За інформацією Центрвиборчкому, більш ніж 1 млн громадян отримали право голосувати вдома або в медустановах. За словами Олександра Неберикута, "ОПОРА" зафіксувала кілька зловживань, пов'язаних із голосуванням удома. Наприклад, у Рівненській області 150 виборцям із психічними відхиленнями, зокрема з параноїдальною шизофренією, видали медичні довідки і дозволили голосувати вдома.

За словами ж голови КВУ Олександра Черненка, число порушень могло різко зрости вже під час підрахунку голосів: "Після закриття дільниць деякі штаби, особливо мажоритарників, побачать, що "все пропало", і спробують вплинути на підрахунок".

Нагадаємо, "Батьківщина" вночі заявила, що роботу з підрахунку голосів на більшості виборчих дільниць 214 і 216 округів Києва (Дніпровський і Дарницький райони, де балотуються Олесь Довгий і Олександр Супруненко) призупинено, щоб застосувати схеми фальсифікацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram