ГоловнаПолітика

Развозжаєв розповів подробиці свого викрадення

"Явку з повинною" опозиціонера змусили написати погрозами вбити його дітей.

Развозжаєв розповів подробиці свого викрадення
Леонид Развозжаев
Фото: www.gazeta.ru

Активіст російського "Лівого фронту" Леонід Развозжаєв розповів правозахисникам подробиці його викрадення в Києві та перевезення в Росію.

Розповідь Развозжаєва опублікувало російське видання The New Times.

"З Росії я виїхав 15 жовтня. А кримінальну справу проти мене порушили 16 жовтня. Я прийшов у відділення ООН у справах біженців, щоб просити про політичний притулок, але я не переховувався від слідства. Мене викрали 18 жовтня в Києві", - сказав він.

Варто зазначити, що дату викрадення Развозжаєв, судячи з усього, назвав помилково, оскільки раніше повідомляли, що його викрали 19 жовтня.

"Близько 13 години я вийшов з ХІАС (організація, яка займається наданням політичного притулку біженцям), - продовжує він. - Я встиг побачити, що біля входу стоїть мікроавтобус з українськими номерами. Поруч стояли четверо чоловіків, один був без маски. Я зміг би його впізнати, якби знову побачив. Вони заштовхали мене в мікроавтобус".

"Наділи мені на голову чорну щільну шапку, щоб я не міг нічого бачити, ноги і руки зліпили скотчем. І ми поїхали... У мікроавтобусі разом зі мною було людини чотири. Я думаю, це були українці: вони майже весь час мовчали. Ми доїхали до кордону - і там мене пересадили в інший мікроавтобус, просто двері в двері - я не виходив на вулицю", - заявив Развозжаєв.

"Ми від'їхали від кордону і через півтори-дві години приїхали на місце. Ноги мені перемотали скотчем, наділи наручники на руки і завели мене в підвал. Дві доби мене не водили в туалет, - повідомив він. - Один з тих, хто там зі мною був, знущався наді мною, запитуючи, чи не ходжу я під себе. Весь цей час я нічого не їв і не пив".

Развозжаєва привезли в напівзруйнований приватний будинок.

"На руки мені наділи наручники, скріпили їх ланцюгом з наручниками, які наділи на ноги, - розповідає він. - Я сидів у такому положенні три доби. Усі допити проходили в підвалі. Я був у масці, в шапці без прорізів, і мої викрадачі теж були в масках... Вони говорили мені: якщо ти не відповіси на наші запитання, то твоїх дітей уб'ють. Основна мета - я мусив дати свідчення".

"Першу добу вони робили акцент на тому, що я перебуваю в Україні і про мене ніхто не дізнається. Вони говорили, що мене немає в правовому полі і зі мною може статися все що завгодно. Мені казали: "Або ти говориш щось цікаве, або не говориш - і тоді тебе вже немає. Ми знаємо, що твоїй доньці 8 років, а синові вже 16 років і він на мітинг ходив, ми знаємо, де працює твоя дружина, тож думай", - заявив російський опозиціонер.

"Коли я заходив у глухий кут і не погоджувався говорити те, що вони хотіли від мене почути, вони говорили, що зроблять мені укол "сироватки правди". Вони сказали, що після цього уколу я все розповім, але можу залишитися дурнем на все життя, і навіть принесли мені таз, якщо раптом після уколу я буду блювати, - продовжив він розповідь. - Я подумав, що навіть якщо вони беруть мене на понт, то все-таки краще не ризикувати, бо це не жарти. І погодився сказати те, що вони хотіли".

Развозжаєв також повідомив, що всі три дні після викрадення не спав і не їв.

"Після того, як ми записали мою явку з повинною, ми поїхали в Москву... Тобто розумієте, я не сам прийшов у Слідчий комітет, люди, які мене викрали, передали мене слідчому! З рук в руки!" - заявив він.

Нагадаємо, за версією Слідчого комітету РФ, Развозжаєв 21 жовтня прийшов у відомство і дав щирі свідчення. Басманний суд Москви 21 жовтня ухвалив рішення про його арешт на два місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram