ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Клінтон і Ештон зажадали від Януковича чесних виборів

Європейська і американська дипломати пов'язують долю Угоди про асоціацію з ЄС з виконанням низки умов.

Клінтон і Ештон зажадали від Януковича чесних виборів
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Гілларі Клінтон і верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон закликають Президента Віктора Януковича забезпечити чесні вибори.

Про це вони написали у своїй статті для New York Times.

"Ми стурбовані останніми повідомленнями про застосування адмінресурсу на користь кандидатів від владної партії та про труднощі, з якими зіткнулися декотрі ЗМІ. Також ми стурбовані, що ЦВК далі проводить передвиборні засідання за замкненими дверима, а також відсутністю представників деяких політичних партій в окружних і дільничних комісіях", - йдеться у статті.

"Роздача матеріальних і фінансових винагород виборцям - це ще одне питання, яке потрібно розслідувати і припинити застосовувати", - додали Клінтон і Ештон.

Дипломати шкодують через засудження лідерів опозиції "на судових процесах, які не відповідали міжнародним стандартам, і через ненадання їм права брати участь у виборах".

"Українська влада повинна вирішити питання вибіркового переслідування, включно зі справою екс-прем'єра Юлії Тимошенко й інших колишніх урядовців", - уточнили вони.

Від вирішення цих проблем залежатиме доля Угоди про асоціацію з ЄС, зазначають Клінтон і Ештон.

"Європейський Союз зможе рухатися вперед з поточним амбітним порядком денним за умови, що будуть поважатися демократичні права українського народу, зокрема: свобода слова, свобода участі в політичному житті, свобода зібрань і свобода преси, якщо буде верховенство права і буде досягнуто прогресу в загальному порядку денному реформ", - йдеться в статті.

"Українські лідери повинні завойовувати голоси своїх громадян. Вони очікують від Президента Віктора Януковича і його уряду, що вони вирішать ці проблеми, особливо із забезпеченням дотримання права на політичну участь і вільний доступ до ЗМІ всіх кандидатів", - йдеться в матеріалі.

"У наших глибоких спільних інтересах бачити незалежну, багату і незворотно демократичну Україну, асоційовану з ЄС", - зазначили Клінтон і Ештон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram