ГоловнаПолітика

Євросоюз вимагає від України розслідувати зникнення Развозжаєва

Звинувачення, висунуті проти української влади, дуже серйозні, зазначає ЄС.

Євросоюз вимагає від України розслідувати зникнення Развозжаєва
Фото: horoshienovosti.com.ua

Євросоюз закликав Україну ретельно розслідувати зникнення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

"Ми поінформовані про ситуацію стосовно російського громадянина Леоніда Развозжаєва, а також нам відомо про заяви Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Нині ми вивчаємо факти", - сказано в повідомленні представництва ЄС в Україні.

"Звинувачення, які з'явилися в цій справі, дуже серйозні. Багато питань потребують вивчення. Це означає, що українські органи влади повинні ретельно розслідувати цю ситуацію", - наголошують у повідомленні.

Якби це питання не було узгоджено, то сьогодні чи вчора командувач прикордонними військами пан Литвин мав би подати у відставку. Адже якщо літаки перелітають через кордон безконтрольно, або з групою спецпризначенців російських спецслужб, які діють на території України, - то я в це не вірю

— Олександр Скіпальський, екс-замголови СБУ

Нагадаємо, 19 жовтня Развозжаєв прибув в офіс Управління верховного комісара (УВКБ) ООН на вул. Лаврській у Києві для реєстрації та отримання правової консультації. У процесі консультування було оголошено перерву, він вийшов із приміщення і не повернувся. 22 жовтня прес-служба Басманного районного суду Москви повідомила, що Развозжаєва 21 жовтня заарештували на термін до 16 грудня

Прес-служби Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України заявили, що не причетні до вивезення Развозжаєва в Росію. Держприкордонслужба України заявила, що Развозжаєв покинув нашу країну "в установленому порядку" й ні на що не скаржився.

Сам Развозжаєв пізніше розповів, що його вивезли в наручниках спецслужби та застосовували до нього катування.

Минулого тижня СК РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова, активіста "Лівого фронту" Развозжаєва за фактом підготовки до організації масових заворушень. Приводом послужили результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія протесту-2", що його показав канал НТВ 5 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram