ГоловнаПолітика

Від завтра заборонено публікацію соцопитувань

Соціологи проводитимуть опитування аж до дня виборів, але вони будуть закритими.

Від завтра заборонено публікацію соцопитувань

Згідно із законодавством, із 18 жовтня в Україні заборонено публікувати результати соціологічних опитувань.

За останніми опитуваннями соціологів, найбільшу підтримку на виборах отримає Партія регіонів, інтрига за друге місце розгортається між "Батьківщиною" і "УДАРом", у "Свободи" є шанси потрапити в парламент, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Українські соціологічні компанії вже оприлюднили результати останніх опитувань про вподобання українців на виборах до Верховної Ради. Соціологи проводитимуть опитування аж до дня виборів, але вони будуть закритими.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Панніото зазначає, що в європейських країнах ембарго на публікації вводять за день-два до виборів.

"Згідно із законодавством, заборонено оприлюднювати результати опитувань за 10 днів до виборів. Тобто в середу публікувати рейтинги ще можна, а чи можна 18 жовтня - складно сказати, залежить від того, вважати 10 днів включно чи ні", - сказав директор соціологічної служби "Рейтинг" Олексій Антипович.

Опитування, що його провела напередодні виборів група "Рейтинг", показало: перемогу в парламентських перегонах здобула б Партія регіонів, за яку готові проголосувати 23% респондентів. Приблизно рівна кількість виборців підтримують "УДАР Віталія Кличка" та "Батьківщину". 12,8% проголосували б за Комуністичну партію України, 6% - за "Свободу", 3,1% підтримали б партію Наталії Королевської "Україна - Вперед!".

Так, згідно з даними останнього опитування, оприлюдненого напередодні виборів компанією R&B, у парламент України проходять чотири партії - Партія регіонів, "Батьківщина", "УДАР Віталія Кличка" і Комуністична партія України.

За Партію регіонів готові віддати голоси 22,2% усіх опитаних (27,8% тих, хто збирається взяти участь у голосуванні); за "Батьківщину" - 15,4% усіх опитаних (19,4% тих, хто збирається взяти участь у голосуванні). Партія "УДАР Віталія Кличка" набрала 14,8% голосів усіх опитаних (16,6% тих, хто збирається взяти участь у голосуванні). За Компартію України готові проголосувати 9,6% усіх опитаних (11,2% тих, хто збирається взяти участь у голосуванні).

На початок жовтня 2012 року, як свідчить опитування R&B, не долають виборчий бар'єр Всеукраїнське об'єднання "Свобода" (набирає 3,9% голосів усіх опитаних і 4,7% тих, хто збирається взяти участь у голосуванні) і партія "Україна - Вперед!" (набирає 2,7% голосів усіх опитаних і 2,8% тих, хто збирається взяти участь у голосуванні).

За даними останнього опитування, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним Інститутом соціології, лідером парламентської гонки є Партія регіонів (23%), друге-третє місце ділять "УДАР" і "Батьківщина" (16% і 15% відповідно), з 10% підтримки виборців у Раду проходить КПУ і вперше за весь час опитувань виборчий бар'єр переступила "Свобода".

За даними останнього опитування GfK Ukraine, Партію регіонів підтримують 25% виборців, "УДАР" - 17%, "Батьківщину" - 15%, КПУ - 9%, "Свобода" та "Україна - Вперед!" не проходять у Раду з рейтингами на рівні 3% .

Опитування TNS Ukraine показало, що в Партії регіонів 33% симпатиків серед опитаних українців, у "Батьківщини" - 24%, в "УДАРу" - 16%, у КПУ - 12%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram