ГоловнаПолітика

Табачник закликав націоналістів покаятся за УПА

Голова освітнього відомства заявляє, що УПА отримувала зброю з Німеччини.

Табачник закликав націоналістів покаятся за УПА
Фото: www.investgazeta.net

Міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що українські націоналісти повинні визнати історичні помилки власних героїв і покаятися за них.

"Українська ідентичність не формується подвійною мораллю", - сказав він в ефірі телеканалу "Інтер", повідомляє ТСН.

Табачник навів як приклад радянських комуністів, які партійними рішеннями після завершення епохи Сталіна засудили "дурості і злочини своїх 1956 року".

"Я не бачив жодного націоналіста, який засудив би злочини своїх попередників. Я говорю про те, що якщо комуністи почали свій шлях очищення, хоч і не пройшли його до кінця, то ви його навіть не починали", - звернувся Табачник до націоналістів.

Він також переконаний, що Організацію Українських Націоналістів Степана Бандери фінансували нацисти, а Українська Повстанська Армія отримувала зброю з Німеччини. "80 тисяч осіб, які взяли зброю, селяни Західної України - це і є громадянська війна", - наголосив чиновник.

За словами чиновника, жертвами бандерівців стали 16 тисяч мирних людей. Водночас Табачник не вважає термін ОУН-УПА коректним, хоча й активно використовує його.

На питання, чи буде він ставити знак "дорівнює" між ОУН і УПА, міністр відповів: "Ні, безумовно". На його думку, ОУН фінансували нацисти, і своїми офіційними документами вона солідаризувалася з тодішнім німецьким ладом. А забезпечення зброєю УПА здійснювали сили Вермахту.

Нагадаємо, 14 жовтня 2012 року на 70-ту річницю УПА Всеукраїнське об'єднання "Свобода" проведе Марш боротьби в Києві.

Варто зазначити, Міносвіти надіслало в Головне управління освіти Львівської обладміністрації лист, у якому заборонило використовувати альтернативний підручник з історії, в якому Голодомор подано як геноцид, а УПА - як борця за свободу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram