ГоловнаПолітика
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

ООН вважає дискримінаційним законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму

У представництві стурбовані "антигомосексуальним" законопроектом.

ООН вважає дискримінаційним законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму
Фото: alternativenews.org

Управління Верховного комісара ООН з прав людини висловило занепокоєння з приводу ухвалення Верховною Радою України в першому читанні проекту закону, який "передбачає кримінальну відповідальність за будь-яке посилання на гомосексуалізм у ЗМІ".

Про це повідомили в представництві ООН в Україні.

"Ми стурбовані тим, що 2 жовтня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект під номером 8711, який встановлює кримінальну відповідальність за будь-яке посилання на гомосексуалізм у ЗМІ або громадському просторі і, в разі ухвалення його в нинішньому вигляді, може призвести до встановлення штрафу або тюремного ув'язнення терміном до п'яти років", - зазначив прес-секретар Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл.

За його словами, законопроект є явно дискримінаційним і суперечить міжнародним зобов'язанням України щодо забезпечення свободи висловлювання думок та інформації.

В ООН також побоюються, що нові законодавчі зміни можуть призвести до серйозних порушень права на здоров'я та рівність перед законом, а також посіють сумніви в прихильності країни до цінностей прав людини, що містяться в Міжнародному пакті про громадянські і політичні права і в Європейській конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Управління Верховного комісара ООН вітає заяву омбудсмена України, яка висловлює стурбованість із приводу небезпеки обмеження прав у разі ухвалення закону. В ООН звернули увагу і на заяву Міністерства закордонних справ України, яке висловило сподівання, що ВР під час подальшого обговорення проекту врахує міжнародні зобов'язання країни із захисту прав меншин.

"Ми закликаємо українську владу вжити всіх необхідних заходів для зміцнення окремих гарантій прав людини від дискримінації і сподіваємося, що під час другого читання проекту закону новий парламент, який оберуть наприкінці жовтня, зможе виправити ситуацію", - заявив прес-секретар Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Нагадаємо, 2 жовтня, парламент ухвалив у першому читанні проект закону, яким заборонено пропаганду гомосексуалізму.

Міністерство закордонних справ розраховує, що Рада під час подальшого розгляду законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму врахує вповні міжнародні зобов'язання України в частині захисту прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram