ГоловнаПолітика

Сьогодні в Україні почнуть будувати ядерний завод

Фінансування будівництва на 70% здійснюватимуть за позикові кошти.

Сьогодні в Україні почнуть будувати ядерний завод
Фото: greenopolis.com

Сьогодні, 4 жовтня, в Кіровоградській області відбудеться урочиста церемонія початку будівництва заводу з виробництва ядерного палива - спільного російсько-українського проекту.

У заході, присвяченому початку підготовчих робіт на українському майданчику в селищі Смолине Кіровоградської області, візьмуть участь прем'єр-міністр України Микола Азаров, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і генеральний директор російської держкорпорації "Росатом" Сергій Кирієнко, повідомляє Интерфакс-Украина.

Повномасштабні будівельні роботи на майданчику, як повідомляли, розгорнуть після розробки і затвердження проектної документації. Раніше джерело повідомляло, що це може відбутися через "декілька місяців".

Документацію будуть розробляти російські й українські проектні організації. Російська сторона буде брати участь у підготовці технологічних розділів проекту.

Нагадаємо, уряд України у вересні 2010 року затвердив результати конкурсу, за підсумками якого російське ВАТ "ТВЕЛ" було визнано переможцем тендера з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Угоду про спорудження заводу було підписано в жовтні 2010 року. 2011 року завершено процедури з реєстрації російсько-українського СП зі спорудженню заводу ядерного палива - приватного акціонерне товариство "Завод з виробництва ядерного палива" (ПрАТ "ЗВЯП"). 50% + 1 акція в ньому належить українському ДК "Ядерне паливо", а 50% мінус 1 акція - російському ТВЕЛ.

Будівництво на 70% фінансуватимуть позиковими коштами, на 30% - грошима українських і російських акціонерів.

Окрім того, на першочергові заходи ТВЕЛ надасть СП позику в розмірі 3 мільйонів доларів.

Згідно із затвердженим українським урядом у червні 2012 року техніко-економічним обґрунтуванням проекту, його загальна вартість становитиме більш ніж 460 мільйонів доларів, а потужність заводу - 800 тепловидільних збірок на рік.

2015 року завод повинен розпочати виробництво ТВЕЛ і ТВЗ, а 2020 року -  виготовлення паливних порошків, таблеток і ТВЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram