ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Спостерігачі від СНД не побачили порушень на виборах в Україні

Втім, експерти стверджують, що ця місія завжди була лояльною владі.

Спостерігачі від СНД не побачили порушень на виборах в Україні
Фото: Владимир Марус

Организація зі спостереження за виборами в країнах СНД CIS-EMO представила доповідь про перебіг виборчої кампанії в Україні, в якій відзначається відсутність серйозних порушень виборчого законодавства.

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Попередня доповідь CIS-EMO про перебіг виборчої кампанії дає оцінку політичній обстановці і організації передвиборного процесу в Україні в період з 1 серпня по 1 жовтня.

Учасники місії в документі неодноразово закликають інших спостерігачів не поспішати з передчасними негативними оцінками і висловлюють надію на "прозорість і демократичність" виборів.

У звіті CIS-EMO говориться, що європейській громадськості нав'язується невірне уявлення про "антидемократичну владу" та "демократичну опозицію": "Міжпартійна боротьба в Україні є боротьбою фінансово-промислових груп олігархії за доступ до важелів державної влади, що дозволяє розраховувати на преференції в оподаткуванні та розподілі державних замовлень, а також на монополію сегментів ринку. Замість боротьби політиків йде боротьба "людей Ахметова" з "людьми Жеваго", "людей Порошенка" з "людьми Калетника".

Порушень під час кампанії CIS-EMO дає лише загальну оцінку. За даними місії, їх основна маса пов'язана з боротьбою кандидатів по мажоритарних округах і не може оцінюватися як "влада проти опозиції". Крім того, експерти стверджують, що глави виборчих штабів перебільшують кількість порушень з боку своїх політичних опонентів.

Главу правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка висновки CIS-EMO не здивували: "Це група спостерігачів країн СНД, і у них завжди особлива точка зору. Від цієї місії не слід очікувати критики, тому що багато порушень в Україні є типовими для всіх країн СНД, і критикувати їх - значить плювати собі на голову. У міжнародному контексті висновки CIS-EMO вирішальної ролі відігравати не будуть".

Нагадаємо, за підготовкою до майбутніх виборів спостерігають 14 міжнародних організацій, і деякі з них вже встигли засумніватися в легітимності цього процесу. Зокрема, звіт представила Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), яка співпрацює з ОБСЄ. В ENEMO вказали на численні порушення, зафіксували факти використання адміністративного ресурсу, а також розкритикували обмеження мовлення опозиційних ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram