ГоловнаПолітика

Міжнародні спостерігачі не зможуть забезпечити прозорість виборів, - американський експерт

Україна зможе забезпечити умови для роботи міжнародних спостерігачів.

Міжнародні спостерігачі не зможуть забезпечити прозорість виборів, - американський експерт
Фото: Макс Левин

Присутність міжнародний спостережних місій на українських виборах не гарантує їх прозорості.

Таку думку висловила Крістіна Вільфор, директор українського представництва Національного демократичного інституту міжнародних відносин США, під час круглого столу на тему "Чи гарантує присутність міжнародних спостерігачів прозорість проведення виборів?".

"Присутність міжнародних спостерігачів не покликана і не гарантує прозорість українських виборів. Це залежить тільки від тих, хто адмініструє вибори. Міжнародні спостерігачі демонструють підтримку країни, яка встала на демократичний шлях розвитку. Вони можуть давати оцінку не тільки в день виборів, але і під час передвиборного періоду. Вони сприяють впевненості населення у тому, що вибори проводяться згідно із законодавством. Присутність міжнародних спостерігачів спрямована на пошану і визнання результатів виборів.

Вільфор попередила також, що деякі групи називають міжнародними спостерігачами, але насправді такі групи не дотримуються професійних стандартів, зокрема Кодексу поведінки міжнародних спостерігачів.

На думку експерта, Україна може забезпечити належні умови для роботи міжнародних спостерігачів на виборах. Втім, у спостерігачів вже виникли питання щодо регістру виборців, залякування електорату і використання адміністративного ресурсу, організації роботи виборчих округів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram