ГоловнаПолітика

Факти підкупу виборців розслідуватимуть після виборів, - Забарський

Зняти кандидата з реєстрації через підкуп неможливо

Факти підкупу виборців розслідуватимуть після виборів, - Забарський
Фото: Макс Левин

Порушення на виборах будуть не через погане законодавство, а через низький рівень політичної культури.

Таку думку висловив Владислав Забарський, народний депутат України, голова підкомітету з питань цивільного законодавства Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, під час круглого столу в Інституті Горшеніна на тему "Чи гарантує присутність міжнародних спостерігачів прозорість проведення виборів?".

"На сьогоднішньому етапі деталізація законодавства виправдана. Щодо порушень, то річ не в законі, а в загальній політичній культурі. Порушують не за законом, а всупереч йому. На сьогодні ЦВК винесла 10 попереджень кандидатам за порушення виборчого законодавства. Але ціна демократизації цього закону така, що факт порушення не є достатнім для зняття кандидата з реєстрації. Оцінку фактам підкупу буде дано в майбутньому. Але зараз, порушуючи кримінальну справу проти кандидата, ми отримаємо нерозуміння і підозру, що влада намагається тиснути на кандидатів", - вважає нардеп.

Забарський є автором закону, згідно з яким вводиться відеоспостереження на виборчих дільницях. Він зазначає, що он-лайн-трансляція вимикається під час підрахунку голосів, але відеозапис триває. Забезпечити трансляцію цього запису в ЦВК технічно складно, тому що в цей час працює електронна аналітична система "Вибори".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram