ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Українська Вікіпедія приєдналася до протесту проти закону про наклеп

Вікіпедісти не хочуть викладати лише офіційні біографії осіб.

Українська Вікіпедія приєдналася до протесту проти закону про наклеп
Фото: uk.wikipedia.org

Україномовний розділ Вікіпедії приєднався до всеукраїнської акції протесту проти ухвалення закону про наклеп.

"На знак протесту проти закону про наклеп на всіх сторінках україномовного розділу Вікіпедії розміщено банер Ми маємо право знати: Вікіпедія говорить Ні! Закону про наклеп. Акція починається о 0:00 1 жовтня 2012 року за київським часом, і оголошується безстроковою до відхилення цього законопроекту", - повідомляє прес-служба Вікімедіа-Україна.

Українські вікіпедісти пояснюють, що небезпека ухвалення цього законопроекту пояснюється тим, що в документі конкретно не визначено, що саме вважається наклепом, межі застосування закону, коло осіб, які підпадають під його дію, а також вводиться кримінальна відповідальність за наклеп, що є порушенням свободи слова, право на яку зафіксовано в Конституції України.

Стурбованість ресурсу викликає те, що в разі його ухвалення в статтях Вікіпедії не можна буде використовувати публікації зі ЗМІ, оскільки неможливо визначити, яка саме інформація є наклепом.

Таким чином, існуватиме можливість використання виключно офіційних біографій осіб. "Це прямо суперечить одній з найважливіших основ Вікіпедії, згідно з якою слід подавати всі можливі точки зору на предмет статті", - нагадують вікіпедісти.

Вікіпедія повідомляє, що в разі подальших спроб з боку народних депутатів України ухвалити законопроект №11013, редактори української Вікіпедії залишають за собою право на проведення страйку україномовного розділу Вікіпедії проти його ухвалення.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про кримінальну відповіальність за наклеп. Якщо документ пройде друге читання, за наклеп можна буде саджати на термін від 3 до 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram