ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Спостерігачі від ENEMO виявили причину порушень передвиборних перегонів

Активісти організації вважають, що окружкоми ухвалюють важливі рішення лише на закритих засіданнях.

Спостерігачі від ENEMO виявили причину порушень передвиборних перегонів

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO вважає, що в українському виборчому законодавстві відсутні ефективні механізми впливу на кандидатів-порушників передвиборних перегонів.

Про це сказав керівник наглядової місії ENEMO в Україні Пітер Новотни в інтерв'ю "5 каналу" 27 вересня.

"Ми помітили багато проблем у виборчій кампанії: використання адміністративного ресурсу, купівля голосів. Ми бачимо, що закон про вибори не дає ефективних важелів, як працювати з кандидатами, які порушують закон про вибори, і ЦВК може тільки зробити їм попередження", - розповів він.

Віримо в те, що участь міжнародної місії спостереження буде корисною для України, і вона не буде упередженою.

— Віктор Янукович, Президент України

Новотни також зазначив, що в питаннях порушень виборчого законодавства, зокрема підкупу виборців, важливі робота правоохоронців і їхня своєчасна реакція на інформацію про порушення.

Окрім того, за його словами, окружні виборчі комісії проводять закриті засідання, на яких ухвалюють важливі рішення, а їхні відкриті засідання, на яких присутні спостерігачі, журналісти і представники партій, є лише формальними.

На його думку, така ситуація не дає можливості спостерігачам оцінити відповідність виборчого процесу міжнародним стандартам.

Нагадаємо, Організація зі спостереження за виборами в країнах СНД CIS-EMO звинуватила спостерігачів з Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ в недотриманні принципу незалежності під час моніторингу виборів в Україні.

Натомість місія ОБСЄ зі спостереження за виборами відкидає звинувачення керівника російської організації CIS-EMO в "політичній ангажованості".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram