ГоловнаПолітика

ПР зареєструвала законопроект про надання російській мові статусу державної

У партії реалізовують одну з передвиборних обіцянок.

ПР зареєструвала законопроект про надання російській мові статусу державної
Фото: www.novosti-n.mk.ua

Народний депутат із фракції Партії регіонів Олександр Чорноморов зареєстрував у парламенті проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про засади державної мовної політики", який посилив би захист мовних прав російського і російськомовного населення України.

"Його метою є передусім конкретизація принципів державної мовної політики щодо забезпечення конституційного права російського і російськомовного населення на вільне використання їхньої рідної мови та мови повсякденного спілкування - російської як такої, яка є мовою корінного народу, мовою міжнаціонального і міжнародного спілкування, мовою, якою користується якщо не більшість, то принаймні половина населення держави", - вказав автор у пояснювальній записці до законопроекту.

Також законопроект передбачає, що Українська держава забезпечує своїм громадянам право вільного користування російською мовою як мовою корінного народу України, мовою міжнаціонального і міжнародного спілкування, а в регіонах компактного проживання громадян, для яких російська мова є рідною, - функціонування російської мови нарівні з державною.

Згідно із законопроектом, державна мовна політика України базується на визнанні та всебічному розвитку української мови як державної та гарантуванні вільного розвитку регіональних мов або мов меншин, інших мов, а також права мовного самовизначення і мовних уподобань кожної людини і створення можливостей для надання на законодавчому рівні російській мові як мові корінного народу становища, рівного з українською мовою. Крім того, запропоновано створити в державі умови для здобуття російською мовою, рідною для значної кількості громадян України, правового становища, рівного тому, яким користується українська мова.

Нагадаємо, регіонал Сергій Головатий вніс на розгляд Верховної Ради законопроект "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні", яким запропонував скасувати закон про мови як "загрозливий для територіальної цілісності держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram