ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

В Україні журналістів почнуть саджати за наклеп

Депутати хочуть захистити себе від інформації, що ганьбить їхню честь

В Україні журналістів почнуть саджати за наклеп
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп.

За законопроект №11013 проголосували 244 із 344 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Положеннями документа передбачено встановлення кримінальної відповідальності за "наклеп", який визначається як умисне розповсюдження завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи, або підривають її репутацію, за умови, що такі дії мають тяжкі наслідки.

Парламент має намір встановити покарання за наклеп у вигляді штрафу в розмірі від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5-17 тис. гривень) або виправних робіт на строк до 1 року, за наклеп в публічному виступі або в ЗМІ - у вигляді штрафу від 1 000 до 1 500 неоподатковуваних мінімумів (17-25,5 тис. гривень), або виправних робіт на строк до 2 років, або арешту на строк від 3 до 6 місяців.

За наклеп, поєднаний з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, згідно із законопроектом, передбачається штраф від 1 500 до 2 500 неоподатковуваних мінімумів (25,5-42,5 тис. гривень), або арешту на термін від 6 до 8 місяців , або позбавлення волі на строк до 3 років.

За наклеп, здійснений з використанням свого службового становища, пропонується встановити штраф від 2 500 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів (42,5-85 тис. гривень), а за наклеп, що спровокував розлад здоров'я потерпілого - обмеження або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

За образу пропонується встановити покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. гривень) або виправних робіт на строк до 6 місяців.

Сьогодні будь-який журналіст може написати про людину що завгодно, опустити її нижче плінтуса, довести до інфаркту або відправити на той світ, а за це відповідальності - нуль

— Віталій Журавський, автор законопроекту

Образа в публічному виступі або ЗМІ, згідно із законопроектом, обійдеться кривдникові в 500-1 000 неоподатковуваних мінімумів (8,5-17 тис. гривень) або виправними роботами на строк до 1 року.

Нагадаємо, цей законопроект було внесено до парламенту депутатом від фракції Партії регіонів Віталієм Журавським.

Після цього міжнародна організація "Репортери без кордонів" закликала депутатів відхилити законопроект Журавського, а генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив стурбованість можливістю його ухвалення.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що вважає цей законопроект неконституційним і таким, що суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram