ГоловнаПолітика

Україна в ОБСЄ займеться контролем над збройними силами, - Грищенко

"Ми будемо виступати з серйозними ініціативами", - сказав голова МЗС.

Україна в ОБСЄ займеться контролем над збройними силами, - Грищенко
Фото: topicnews.net

Україна під час свого головування в ОБСЄ 2013 року має намір ініціювати питання про повернення до режиму контролю над звичайними збройними силами в Європі.

Про це міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив під час міжнародного форуму "Позаблокова політика України в європейському контексті", який проходить сьогодні в Києві.

"Ми будемо виступати з серйозними ініціативами, над якими сьогодні працюємо, щодо повернення до режиму контролю над звичайними збройними силами в Європі. Україна принципово зацікавлена в тому, щоб такий режим не просто існував, а був ефективним і мав на меті прозорість, передбачуваність військових планів, розміщення мінімальних збройних сил, особливо на кордонах держав, із тим, щоб усі були впевнені в тому, що загроза від будь-якого, навіть незначного або великого політичного конфлікту, не переросте у військовий конфлікт", - сказав Грищенко.

При цьому він нагадав, що пріоритетними для України залишаються такі функції ОБСЄ як утвердження демократичних принципів і контроль за проведенням виборів.

"Але ми переконані, що  питання забезпечення безпеки таких держав, як Україна, Фінляндія, Австрія, вони повинні також враховуватися великими грандами, які мають великі збройні сили і несуть відповідну відповідальність", - додав міністр.

При цьому голова МЗС визнав, що реалізація такої ініціативи займе не один рік. "Але дати поштовх, дати можливість серйозно задуматися над тим, що ми можемо спільно зробити, - це буде завданням нашого головування", - наголосив Грищенко.

Нагадаємо, раніше Грищенко заявляв, що Сполучені Штати, Європейський Союз і Росія підтримують підходи України до вирішення проблем на рівні Організації з безпеки та співпраці в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram