ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Кандидати в депутати використовують адмінресурс, - спостерігачі

Спостерігачі зафіксувала випадки контрагітації, спрямовані на компрометацію політичних опонентів.

Кандидати в депутати використовують адмінресурс, - спостерігачі

Кандидати в депутати Верховної Ради під час виборчої кампанії активно використовують адміністративний ресурс.

Про це йдеться в проміжному звіті Європейської мережі організацій із спостереження за виборами (ENEMO) за період із 5 серпня по 9 вересня.

"Про зловживання адміністративними ресурсами повідомляють в областях, де проекти місцевої влади, які фінансують за рахунок суспільного бюджету, представлено як особисті досягнення кандидатів, наприклад, будівництво доріг або споруд", - ідеться у звіті.

Уряд не дозволить дестабілізувати ситуацію в державі під час передвиборної кампанії.

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Зокрема, за інформацією ENEMO, адмінресурсом користуються представники Партії регіонів.

Окремі кандидати і цілі партії використовують для агітації адміністративні та громадські будівлі, громадський транспорт, у тому числі станції метро та зупинки, зазначають в організації.

"Зокрема, Комуністична партія, проводить свою кампанію на офіційних постерах у київському метро, в Луцьку партія "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" розміщує постери на автобусних зупинках, а кандидати від ПР допускають вказані порушення в низці областей", - йдеться у звіті ENEMO.

Крім того, в Криму, Харківській, Дніпропетровській і Хмельницькій областях офіційні сайти місцевих адміністрацій відкрито підтримують кандидатів від ПР.

ENEMO також отримувала повідомлення з Одеської, Запорізької та Вінницької областей про тиск із боку органів Державної податкової адміністрації на кандидатів, які раніше займалися бізнесом.

Також організація звертає увагу на те, що офіційні заходи в рамках святкування Дня незалежності та 1 вересня використовували різні партії для агітації.

До того ж, спостерігачі констатують використання партіями затвердження закону про мовну політику як привід для мобілізації свого електорату й організації мітингів.

Також ENEMO зафіксувала різні випадки контрагітації, спрямовані на компрометацію політичних опонентів.

Також в окремих західних і південних регіонах, а також у Сумській області було зафіксовано випадки залучення священиків і використання церков для агітації.

Спостерігачі також отримували численні повідомлення про підкуп виборців партіями та кандидатами.

ENEMO закликає всіх учасників виборів утримуватися від незаконних методів агітації та зловживання державними ресурсами для просування своїх кандидатур.

Варто зазначити, що в організації "ОПОРА" називають використання адміністративного ресурсу найбільш поширеним порушенням під час передвиборної кампанії до Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram