ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

В Україні вже працюють перші європейські спостерігачі за виборами

Робота членів команди фінансується урядами не тільки європейських країн, але і урядом США.

В Україні вже працюють перші європейські спостерігачі за виборами
Фото: obozrevatel.com

Сьогодні, 28 серпня, в Україну прибула команда незалежних спостерігачів від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

Глава місії ENEMO Пітер Навотни повідомив під час прес-конференції, що за два тижні роботи наразі важко сказати, відрізняється процес виборів цього року від 2004р., коли члени ENEMO спостерігали за прозорістю президентських виборів, передає RegioNews.

За словами Навотни, зараз у всіх регіонах України працюють 18 команд від ENEMO.

"Всього з початку серпня в Україну прибуло 35 довгострокових спостерігачів і 4 члени ENEMO. Кожен зі спостерігачів проходить напередодні спеціальне навчання, щоб знати, як контролювати процес прозорості виборів", - зазначив глава місії.

"Наші спостерігачі мають право оцінювати адміністративну сторону виборів, передвиборну кампанію, реєстрацію кандидатів, список виборців. Вони також знайомлять виборців з процесом виборів, мають справу зі скаргами та заявами щодо виборчого процесу. Кожна команда зустрічається з місцевими спостерігачами, громадськими організаціями, журналістами, кандидатами, представниками партій", - сказав Навотни.

Також він підкреслив, що фізично спостерігачі не можуть втручатися в процес виборчої комісії. Все, що в компетенції ENEMO, - регулюється законом про вибори в Україні. Члени команди можуть записувати відео, робити фотографії, які будуть засвідчувати порушення.

Зараз представники незалежного європейського спостереження відмовляються коментувати ситуацію навколо виборчого процесу, оскільки вважають, що двох тижнів недостатньо для будь-якої звітності.

Члени ENEMO прибули в Україну за власною ініціативою і запевняють, що виступають як незалежна, позапартійна сторона. Основна мета спостерігачів реагувати на звернення громадськості і фіксувати порушення в межах виборчого процесу. Робота членів команди фінансується урядами не тільки європейських країн, але і урядом США.

"Сподіваємося, що незабаром ми будемо співпрацювати і з Україною", - сказав Пітер Навотни.

Нагадаємо, 3 серпня Центральна виборча комісія зареєструвала 39 міжнародних спостерігачів від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram