ГоловнаПолітика

Донецька облрада надала російській мові статус регіональної

Сесія ухвалила інформувати про це жителів області.

Донецька облрада надала російській мові статус регіональної
Фото: lifedon.com.ua

Донецька обласна рада на позачерговій сесії оголосила про те, що російська мова на території області має статус регіональної.

"Інформувати жителів Донецької області про те, що, відповідно до ст. 7 Закону України "Про засади державної мовної політики", на підставі даних Всеукраїнського перепису населення 2001 року про мовний склад населення, російська мова в Донецькій області є регіональною мовою, на яку поширюються передбачені законом заходи щодо її розвитку, використання і захист", - ухвалили депутати.

За таке рішення проголосували 117 депутатів із 118 присутніх.

Окрім того, сесія рекомендувала міським, сільським і селищним радам розглянути питання застосування на відповідних територіях у випадках, передбачених законом, регіональних мов або мов меншин.

У разі ухвалення місцевими радами таких рішень на відповідних територіях поряд із державною мовою в діловодстві, документації, системі освіти буде використано відповідні регіональні мови.

Звертаємо увагу, що в рішенні сесії Донецької обласної ради немає вказівки на фінансове забезпечення реалізації закону про мовну політику.

Водночас в аналогічному рішенні сесії Одеської обласної ради чітко обумовлено: "Обласній державній адміністрації передбачити в обласному бюджеті Одеської області на 2013 рік видатки на реалізацію зазначеного закону".

Нагадаємо, раніше сьогодні російська мова отримала статус регіональної у місті Севастополі та в Запорозькій області.

13 серпня Одеська міська, а 15 серпня - Одеська обласна ради надали російській мові статус регіональної.

14 серпня Краснолуцька міська рада Луганської області вирішила дублювати тексти в офіційних документах російською мовою поряд з українською.

15 серпня Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів до 10 жовтня підготувати та внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в регіоні Закону "Про засади державної мовної політики".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram