ГоловнаПолітика

АП відзвітувала про забезпечення доступу до публічної інформації

Найбільше запитів надійшло до МВС.

АП відзвітувала про забезпечення доступу до публічної інформації

Адміністрація Президента констатує надання органами влади громадянам 33 350 відповідей за рік чинності закону про доступ до публічної інформації.

Про це у своєму блозі написав керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Денис Іванеско.

При цьому, як зазначає Іванеско, відповіді на свої запити отримали 3 713 журналістів.

Мені здається, що це моральний вибір чиновника, якщо він хоче займати дуже високу посаду, він повинен бути готовий добровільно, а не тільки на підставі закону, повідомляти цю інформацію, якщо вона когось цікавить. Мені здається, це радше моральний вибір, ніж юридична практика.

— Олег Зарубінський, народний депутат України (Блок Литвина)

Найбільша кількість запитів, за даними керівника ГУ Адміністрації, надійшла до Міністерства внутрішніх справ (5 539 запитів), Міністерства юстиції (2 596 запитів) і Київської міської державної адміністрації (2 415 запитів).

При цьому, як зазначає Іванеско, органи влади 790 разів відмовили в наданні інформації, що спричинило 123 позови до суду від суб'єктів запиту.

14 349 осіб скористалися електронною формою подавання запиту про інформацію.

"Це означає, що держава може спілкуватися з громадянами сучасним, швидким і зручним для них видом зв'язку", - вважає керівник ГУ Адміністрації.

Усього за рік чинності закону про доступ до публічної інформації влада оприлюднила 112 428 документів.

Підбиваючи підсумок цієї статистики, Іванеско висловив думку, що закон про доступ до публічної інформації не без проблем, але працює, що, на його думку, сприяє здійсненню громадського контролю над органами владою та зменшенню корупції серед чиновників.

Нагадаємо, закон про доступ до публічної інформації набув чинності 9 травня 2011 року.

7 травня Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді посилити відповідальність чиновників за обмеження доступу до інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram