ГоловнаСвіт

У США опублікували щоденники бін Ладена

Терорист планував збити літак Барака Обами.

У США опублікували щоденники бін Ладена
Усама бин Ладен
Фото: news.zn.ua

Усі охочі тепер можуть ознайомитися з останніми записами зі щоденника ісламіста, а також із його листами.

Військова академія США розмістила в інтернеті 17 унікальних документів, вилучених під час операції із захоплення "терориста номер один" Усами бін Ладена, що відбулася рік тому в Пакистані.

Документи, крім іншого, містять список із 170 членів "Аль-Каїди". Щодо деяких із них є позначки, зокрема, про поточне місце перебування, смерті, перехід в інші організації. Крім переліку на сайті представлено ще низку документів, у тому числі особистого характеру. Всі документи подано в оригіналах арабською мовою, а також у перекладах на англійську з позначками фахівців.

Переписка бін Ладена з членами "Аль-Каїди" свідчить, що терорист номер один, хоч і перебував із польовими командирами на постійному зв'язку, часто приймав рішення самостійно, ні з ким не радячись. Це призвело до того, що з часом інші терористи перестали звертати увагу на слова "шефа" і діяли по-своєму.

Помічник президента США з питань боротьби з тероризмом Джон Бреннан процитував одне з послань бін Ладена, який писав, що Америці та її громадянам буде значно спокійніше жити, коли його не стане. Частково американська влада пояснює подібні заяви хвастощами. З іншого боку, терорист недвозначно вказував на недоліки очолюваної ним терористичної мережі.

"17 розсекречених документів показують, що бін Ладен не був, як багато хто думав, ляльководом, який смикав за мотузочки і тим самим приводив у рух джихадські угруповання в усьому світі", - заявили представники центру, які досліджували документи.

"Їхня некомпетентність (членів екстремістських угруповань) гнітила бін Ладена", - йдеться в доповіді.

Злочинець писав також, що американські військові так стрімко ліквідують ключових осіб "Аль-Каїди", що від організації незабаром може нічого не залишитися.

Загалом із п'яти комп'ютерів, сотень жорстких дисків і понад 100 пристроїв для зберігання даних в особняку бін Ладена було конфісковано понад 6 тис. документів терористичної організації.

Серед виявлених матеріалів є аудіо- та відеозаписи, фотографії, а також рукописні та друковані документи.

Американські військові розкрили також деякі подробиці підготовки операції з усунення "терориста номер один". За їхніми словами, підготовка плану вбивства бін Ладена перебувала під таким секретом, що Барак Обама не розповідав про нього навіть своїй дружині. При цьому першою людиною, кому нинішній глава США зателефонував, тільки-но стало відомо, що бін Ладена убито, був Джордж Буш-молодший.

Тим часом виявлені документи свідчать, що бін Ладен до самої смерті планував організацію ще однієї масштабної терористичної акції в США, на зразок атак 11 вересня 2001 року, і вбивство лідерів країни. Він планував збити літак президента США Обами або екс-командувача військами США і НАТО в Афганістані генерала Девіда Петреуса. Ватажок "Аль-Каїди" розраховував, що після загибелі глави Білого дому його пост займе "абсолютно неготовий" до керівництва країною віце-президент Джозеф Байден, що призведе до кризи в США.

Бін Ладена, на якого США поклали відповідальність за організацію терористичних атак на Нью-Йорк і Вашингтон 2001 року, було убито в ніч проти 2 травня 2011 року під час операції американського спецназу в будинку поблизу пакистанського міста Абботабад на півночі країни. Тіло бін Ладена, за повідомленням Вашингтона, скинули в море. Після цієї операції сім'я "терориста номер один" опинилася в руках пакистанської влади. За даними ЗМІ, дружину та старших дітей бін Ладена допитували спецслужби Пакистану. На початку квітня цього року родичів екс-глави "Аль-Каїди" засудили до 45 діб тюремного ув'язнення і штрафу за звинуваченням у незаконному перебуванні на території Пакистану. Проте до терміну їх ув'язнення було зараховано дні, які вони провели у в'язниці до рішення суду. Таким чином, вони покинули місця позбавлення волі всього через два тижні з дня оголошення вироку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram