ГоловнаПолітика

Грищенко: Україну ще не скоро візьмуть у ЄС

На думку міністра, Україну не можна порівнювати з іншими державами

Грищенко: Україну ще не скоро візьмуть у ЄС
Фото: topicnews.net

У вирішення питання про надання Україні перспективи членства у Європейському Союзі буде тривала пауза.

Про це міністр закордонних справ Костянтин Грищенко написав у своєму особистому блозі.

"Після приєднання Балкан до ЄС, найбільш імовірно, буде тривала або дуже тривала пауза в процесі розширення... Але якщо так, то не виключено, що буде доволі тривала невизначеність у питанні перспективи членства Україні", - сказано в повідомленні.

Грищенко також зазначив, що не можна порівнювати в цьому процесі Україну з іншими державами, оскільки щодо України немає остаточного політичного рішення про її долю в контексті приєднання до ЄС.

"Паралелі між Україною і Польщею, Чехією, Сербією або Албанією - хибні. І не тому, що ми гірші від Сербії та Албанії. А тому, що стосовно Сербії й Албанії в ЄС давно є принципове політичне рішення, а стосовно України немає. Хто хоче покласти провину за це тільки на Україну - це їхня справа", - написав міністр.

На думку Грищенка, Україні слід розвиватися власними силами.

"Нам у цій ситуації залишається будувати Європу в Україні, але бути готовим до того, що це буде головно нашим національним інтересом і здійснюватиметься переважно за наші національні кошти. Це важко, але можливо. І як приклад того, що це можливо, бачу успіх Туреччини", - зазначив він.

Грищенко підкреслив, що Україна повинна рухатися чітко визначеним шляхом розвитку і бути непохитною в проведенні своєї зовнішньої політики.

Нагадаємо, під час саміту "Україна-ЄС" 19 грудня було зроблено спільну політичну заяву про визнання європейської ідентичності України й оголошено про

завершення переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС, котру парафували 30 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram