ГоловнаЕкономікаДержава

Україна запропонувала США дешевшу альтернативу російським космічним двигунам

У Києва є можливості виготовляти ракетоносії, відмовившись від російських комплектуючих.

Україна запропонувала США дешевшу альтернативу російським космічним двигунам
Владимир Усов
Фото: Макс Требухов

Україна могла б "вибити" російські компанії з американських космічних проєктів на кшталт будівництва ракети середнього класу Antares.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua сказав голова космічного агентства України Володимир Усов.

"Такі апарати, як одноразовий ракетоносій ATLAS ULA або ракета середнього класу Antares, - усі вони використовують російські двигуни. Але зараз підприємства-виробники РФ перебувають під санкціями, всі контракти, відповідно, проблемні. І США шукають альтернативу. А єдиною можливою альтернативою в короткостроковій перспективі може бути Україна", - заявив Усов.

При цьому голова космічного відомства зазначає, що українська сторона надала американським профільним компаніям альтернативну пропозицію, яка на 30% дешевша за російську.

За словами Усова, на сьогодні у світі та в Україні все ще зберігається залежність від російських двигунів. Однак він акцентує: у Києва є можливості перейти на повний цикл виготовлення ракетоносіїв, відмовившись від російських комплектуючих.

"Мова про двигуни першого ступеня, які Україна не виробляє. Але ми можемо їх виготовляти, адже в радянські часи подібні двигуни були створені силами наших конструкторських бюро. Якщо ми це зробимо, у нас з'явиться не номінальний, а реальний повний виробничий цикл, і ми перестанемо залежати від РФ. Тому подібна політика імпортозаміщення вже давно повинна бути реалізована. Тут ідеться про суму $30-40 млн", - сказав Усов.

Нагадаємо, з космодрому Воллопс у США 15 лютого запустили американсько-українську ракету Antares. Це вже тринадцятий запуск ракети-носія з космічним кораблем Cygnus корпорації Northrop Grumman до Міжнародної космічної станції в рамках програми NASA.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram