ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала віртуальний реверс газу з Польщі

Сьогодні віртуальний імпорт з Польщі - 5,5 млн кубометрів, транзит - 9,1 млн кубометрів.

Україна почала віртуальний реверс газу з Польщі
Фото: EPA/UPG

Україна почала віртуальний реверс природного газу з Польщі.

Про це повідомив у фейсбуці керівник держпідприємства "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон.

"Лише 1 січня Оператор ГТС України підписав прямі угоди з операторами ГТС суміжних країн ЄС, які базуються на європейських підходах і принципах", - написав він.

"Уже почалося постачання газу з Польщі шляхом заміщення (віртуальний реверс) через ГВС (газовимірювальну станцію) Дроздовичі. Скажімо, якщо є заявка на транзит газу з РФ до Польщі обсягом 9 млн кубометрів на добу і в цю ж добу є заявка на імпорт газу з Польщі обсягом 2 млн кубометрів, то фактично транспортується через кордон тільки 7 млн кубометрів (9-2)", - додав Макогон.

Раніше, за його словами, такі операції були неможливі через транзитний контракт і необхідно було фізично транспортувати весь обсяг газу в Польщу через Дроздовичі, а потім транспортувати потрібні обсяги назад через пункт "Германовичі".

Зараз таких обмежень немає, тому шляхом віртуального реверсу можна імпортувати весь обсяг газу, який фізично надходить з України до Польщі.

"Сьогодні віртуальний імпорт з Польщі становить уже 5,5 млн кубометрів. Транзит до Польщі - 9,1 млн кубометрів. Відповідно, тільки 3,6 млн кубометрів фізично будуть доставлені до Польщі", - прокоментував Макогон.

Імпорт з Польщі включає в себе імпорт газу з польського LNG-термінала, а це означає, що комерційно Україна може імпортувати шляхом віртуального реверсу до 9 млн кубометрів на добу, або 3,3 млрд кубометрів газу з польського терміналу.

"Очікуємо, що найближчим часом віртуальний реверс відкриється і в Словаччині, і в Угорщині. Оператори цих країн працюють над цим завданням. З нашого боку ми вже готові", - підкреслив Макогон.

Нагадаємо, в грудні 2019 року ОГТСУ та оператор словацької ГТС Eustream підписали міжоператорну технічну угоду.

Раніше ОГТСУ підписав аналогічні угоди з операторами ГТС Угорщини, Польщі, Румунії, Молдови та Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram