ГоловнаЕкономікаБізнес

"Офіс генерального прокурора "встромив ніж" у спину миколаївських корабелів", - інвестор заводу "Океан" Василь Капацина

За його словами, у заводу в роботі шість іноземних замовлень.

"Офіс генерального прокурора "встромив ніж" у спину миколаївських корабелів", - інвестор заводу "Океан" Василь Капацина

Відповідальність за можливу зупинку роботи суднобудівельного заводу "Океан" і звільнення трудового колективу лежатиме на Офісі генерального прокурора й особисто Руслані Рябошапці. Про це на пресконференції в Києві заявив інвестор суднобудівного заводу "Океан", миколаївський бізнесмен Василь Капацина.

"Моя команда створила 700 робочих місць, до літа ми планували довести чисельність заводу до 1000 осіб. У нас зараз у роботі шість іноземних замовлень. У замовника виникає питання: а як тепер ми будемо виконувати замовлення, якщо завод арештовано? У мене як власника питання: а хто мені компенсує простій? У співробітників питання: що буде з ними, якщо не буде замовлень? Який замовник прийде, коли завод арештований? Наші працівники знову роз'їдуться на європейські верфі?" - заявив Василь Капацина, коментуючи арешт, який на майно заводу "Океан" наклав Печерський суд з ініціативи Офісу генерального прокурора 13 січня 2020 року.

Василь Капацина заявив, що чимало робітників заводу "Океан" сьогодні повернулися працювати в Миколаїв, залишивши роботу на іноземних верфях. Також, за словами Капацини, його команда інвестувала в модернізацію обладнання заводу "Океан" 1,5 млн дол. США в 2019 році. Також у 2019-му "Океан" заплатив 44,9 млн грн податків. При цьому після пресконференції він уточнив, що на 2020 рік інвестиції в модернізацію заводу заплановано на рівні 5 млн дол. США.

"У перших числах січня ми підписали контракт на постачання сучасної плазмової машини з нарізки металу. Завод розвивається, всі чекають від «Океану» відновлення українського суднобудування. Дорогою (на пресконференцію) мені подзвонили з Міністерства оборони України, всі запитують: «Що це?». Єдиний завод, який ми намагаємося відновити, здатний будувати військові кораблі для Військово-морських сил України. Сьогодні на виході конкретне замовлення Міністерства оборони, всі розуміють, що це замовлення може виконати єдиний суднобудівний актив України - це «Океан». Що ми сьогодні маємо? Я власник заводу, у мене є питання. Власність - це святе право з часів римського права, є Конституція України. Чому мене, власника, не покликали в Офіс Генеральної прокуратури, не запитали мене, не покликали арбітражного керуючого, яка супроводжувала всю ситуацію з заводом «Океан»? На всі запитання є відповідь", - сказав Василь Капацина.

Він публічно звернувся до генерального прокурора Руслана Рябошапки з проханням негайно його допитати.

"Я вчора робив серйозні заходи, щоб зустрітися з генеральним прокурором. У мене не вийшло. І тому я тут, я хочу в публічній площині звернутися до генерального прокурора пана Рябошапки. Прийміть мене, опитайте Ірину Сербін (ліквідатора ПАТ НСЗ «Океан»), низку інших юристів, причетних до процедури банкрутства. Я прошу Руслана Рябошапку негайно мене допитати. Сьогодні-завтра. Я в Києві, я чекаю. Якщо ми не вирішимо ситуацію найближчими днями, у цього заводу немає майбутнього. І ми ніколи не будемо повертати українських корабелів додому, ніколи. А ми для цього зробили все. Ми йдемо на марші, а нам ніж у спину" - цитує Василя Капацину видання "НикВести".

На думку Капацини, арешт ЦВК "Океану" - частина спецоперації Ігоря Юсуфова (колишній член ради директорів російського "Газпрому") спільно з ФСБ Росії, спрямованої на те, щоб не дати Україні відновити суднобудівні потужності.

"Я хочу звернутися до президента України: шановний Володимире Олександровичу, ви головнокомандувач. Створити військовий флот, побудувати кораблі для наших ЗСУ сьогодні можна тільки на заводі "Океан". Безумовно, в кооперації з іншими суднобудівними активами, але кваліфікація, відповідне обладнання та можливості є тільки на цьому заводі. І сьогодні в Росії зробили все, щоб руками української влади і правоохоронних органів знищити цей завод", - заявив Капацина.

Нагадаємо, 14 січня 2020 року в Офісі генерального прокурора заявили, що з ініціативи ОГП Печерський суд арештував майновий комплекс ПАТ НСЗ "Океан". Текст рішення суду все ще не оприлюднено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram