ГоловнаЕкономікаДержава

Трамп заявив про готовність підписати оборонний бюджет з $300 млн допомоги для України

Президент закликав законодавців не зволікати з ухваленням оборонного бюджету.

Трамп заявив про готовність підписати оборонний бюджет з $300 млн допомоги для України
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив про готовність підписати оборонний бюджет на 2020 рік у розмірі 738 мільярдів доларів, в який, зокрема, закладено виділення 300 мільйонів доларів на українську армію.

Трамп закликав законодавців не зволікати з ухваленням оборонного бюджету.

"Всі наші пріоритети враховані в остаточному варіанті NDAA: збільшення зарплати для наших військових, відновлення збройних сил, оплачувана відпустка з догляду за дітьми, безпека кордонів і Космічні сили! Конгрес - не відкладайте цього більше! Я негайно підпишу цей історичний закон про оборону!"- написав Трамп у twitter.

Як відомо, закон остаточно повинні ухвалити в Конгресі до кінця 2019 року. Після цього його передадуть на підпис президенту США.

Про те, що законопроєкт відповідає основним міжнародним пріоритетам США, включаючи протистояння Росії і Китаю, повідомили і в Білому домі.

Законопроєкт передбачає надання 300 мільйонів доларів на фінансування Ініціативи з безпеки України, що включає летальну оборонну допомогу, а також розвиток можливостей берегової охорони, зокрема берегові крилаті ракети і протикорабельні ракети.

Законодавці також передбачили і обов'язковість введення санкцій проти компаній, що беруть участь в проєктах "Північний потік 2" і "Турецький потік".

Раніше Конгрес США затвердив виділення Україні 250 млн доларів за лінією Пентагону, але в липні 2019 року президент США Дональд Трамп попросив виконувача обов'язків глави апарату Білого дому Міка Малвейні призупинити виділення коштів. Гроші розморозили тільки приблизно 11 вересня після численних запитів з Конгресу про причини такого рішення.

Замороження військової допомоги Україні стало приводом для запуску процедури імпічменту президента США Дональда Трампа, який намагався домогтися від України розслідування проти Хантера Байдена, сина одного з головних політичних конкурентів американського президента.

7 грудня повідомлялося, що за цей фінансовий рік Україна отримала від США військову допомогу на 400 млн доларів і більш ніж на 85% цієї допомоги вже укладені відповідні контракти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram