ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ "засік" підозрілі операції більш ніж на 20 млрд грн у різних банках

НБУ надав СБУ інформацію про підозрілі операції клієнтів 17 банків і двох фінустанов.

НБУ "засік" підозрілі операції більш ніж на 20 млрд грн у різних банках
Фото: НБУ

Національний банк надав правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 17 банків і двох фінустанов на загальну суму понад 20 млрд грн. Про це повідомляє пресцентр НБУ. 

За результатами перевірок з питань моніторингу в СБУ направлено 10 листів з інформацією про підозрілі фінансові операції. Йдеться про фінансові операції 17 банків на загальну суму понад 16,8 млрд грн і двох фінустанов на суму 98 млн доларів.

Перевірки, на підставі яких виявили підозрілі операції, відбулися в третьому кварталі 2019 року.

Разом з тим, НБУ запідозрив клієнтів 17 банків у великомасштабних фінансових операціях на загальну суму 799,2 млн грн ($31,7 млн), $873,3 млн, 47,6 млн євро, 48,3 млн злотих і 69,6 млн рублів.

"Надана правоохоронцям інформація в основному стосувалася проведення клієнтами банків і небанківських фінансових установ фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, запобіганням оподаткування", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Сума виявлених підозрілих фінансових операцій значно зросла порівняно з попереднім кварталом, коли НБУ запідозрив клієнтів п'яти банків у підозрілих операціях на 3,7 млрд грн.

Нагадаємо, 18 жовтня голова НБУ Яків Смолій озвучив попередні умови МВФ. На переговорах обговорювали відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, проєкт бюджету на 2020 рік і запуск ринку землі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram