ГоловнаЕкономікаФінанси

Поліція прийшла з обшуком у ПриватБанк (оновлено)

Слідчі дії почалися наступного дня після зустрічі Коломойського із Зеленським.

Поліція прийшла з обшуком у ПриватБанк (оновлено)
Главный офис 'ПриватБанка' в Днепре
Фото: Facebook /Дмитрий Дубилет

Співробітники поліції в середу, 11 вересня, прийшли з обшуком в ПриватБанк.

В офіційній заяві банку йдеться, що о 12:00 у головний офіс у Дніпрі прибула "група осіб за підтримки спецпризначення поліції для проведення обшуку".

Слідчі дії проводять за ухвалою Жовтневого районного суду міста Дніпра від 9 вересня.

Підставою стало "нібито перевищення посадовими особами банку своїх повноважень під час укладання договорів з провідними міжнародними та українськими рекрутинговими, консалтинговими та юридичними компаніями".

"Викликає стурбованість, що під обґрунтуванням нібито «незаконності» залучення рекрутингових компаній районний відділ поліції, поліція області та прокуратура намагаються вилучити всі документи, пов'язані з юридичним захистом банку. ПриватБанк здійснює свою діяльність відповідно до законодавства України і співпрацює з правоохоронними органами, в тому числі своєчасно надає документи за рішенням судів. Проведення оперативних заходів з примусовою виїмкою декількох документів із залученням невиправданої кількості спецназу поліції і невідомих осіб банк розцінює як тиск і перешкоджання нормальній роботі офісу", - йдеться в заяві.

Інвестбанкір Сергій Фурса зазначив, що обшук почали наступного дня після того, як колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

"А ви говорите, українська держава неповоротка. Тільки вчора президент зустрівся з Коломойським, а вже сьогодні поліція прийшла з обшуками до державного ПриватБанку. Можуть працювати, коли хочуть. Захист бізнесу по-українськи. Держава як може намагається захистити українського підприємця від судового свавілля в Лондоні і США", - написав Фурса у фейсбуці.

Нагадаємо, ПриватБанк перейшов у держвласність 21 грудня 2016 року. Держава отримала 100% у його капіталі і витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель ПриватБанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram