ГоловнаЕкономікаДержава

Касаційний суд Києва зупинив справу про націоналізацію Приватбанку до рішення Верховного суду

Матеріали справи про недійсність угоди про обмін зобов'язань Приватбанку на акції розглядають відразу в трьох інстанціях.

Касаційний суд Києва зупинив справу про націоналізацію Приватбанку до рішення Верховного суду
Фото: Макс Требухов

Касаційний суд Києва зупинив розгляд справи про визнання недійсною угоди про обмін зобов'язань Приватбанку на акції (bail-in), яка відбулася під час націоналізації банку. Про це повідомляє "НВ Бизнес", посилаючись на представників Приватбанку.

Суд зупинив розгляд цієї справи через те, що вона розглядається паралельно в трьох інстанціях - цивільній, господарській та адміністративній. Розгляд зупинено до винесення рішення Великою палатою Верховного суду з цього питання.

Процедура bail-in відбулася під час націоналізації Приватбанку в 2016 році. Тоді зобов'язання банку обміняли на акції додаткового випуску, які згодом викупили за 1 гривню. Ця процедура була технічною і передувала націоналізації. У разі, якщо її визнають незаконною, то зникне законна підстава для націоналізації Приватбанку.

Нагадаємо, що 27 червня Верховний суд ухвалив рішення на користь Приватбанку у справі проти "Марганецького ГЗК" Коломойського.

Нагадаємо, що за кілька днів до другого туру виборів президента суди ухвалили відразу три рішення на користь колишнього власника Приватбанку Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня - за три дні до другого туру виборів - Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України про неправомірність націоналізації Приватбанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов'язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які Національний банк видав ПриватБанку в 2013 році. Загальна сума кредитів становить 9,2 мільярда гривень. Згодом Коломойський подав 5 позовів про скасування своїх боргів перед НБУ за порукою на користь Приватбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram