ГоловнаЕкономікаБізнес

НБУ очікує нову трирічну програму з МВФ на $ 6 млрд

Співпраця з Фондом - основа макропрогнозу НБУ.

НБУ очікує нову трирічну програму з МВФ на $ 6 млрд
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк очікує, що Україна домовиться з Міжнародним валютним фондом про нову програму обсягом $ 6 млрд на 2019-2021 роки.

Про це на брифінгу в четвер повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

"У четвертому кварталі цього року ми очікуємо, найпевніше, нову програму з МВФ. Цьогоріч вона почнеться, Україна отримає 2 млрд доларів, як ми очікуємо, і по 2 млрд доларів у наступні роки в рамках нової програми структурного фінансування", - сказав він.

Сологуб наголосив, що це не анонс, а експертна оцінка. За його словами, початок програми на квартал раніше чи пізніше не матиме впливу на макроекономічні параметри, крім розміру золотовалютних резервів.

Він зазначив, що співпраця з МВФ означає не тільки гроші для резервів, але і знижує прибутковість українського боргу, підвищує інтерес іноземних інвесторів і відкриває дорогу для офіційного фінансування від інших донорів. 

Нагадаємо, 19 грудня 2018 року було затверджено програму співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $ 3,9 млрд. Перший транш у розмірі SDR1 млрд (близько $ 1,4 млрд) було надано відразу, більше грошей не виділяли.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, але поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу.

Новий президент Володимир Зеленський запросив місію МВФ приїхати в Україну ще раз після формування нового Кабміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram