ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова АМКУ заявив про можливість примусового розподілу хімічного бізнесу Фірташа

Азотні заводи Фірташа запідозрили в монополізмі.

Голова АМКУ заявив про можливість примусового розподілу хімічного бізнесу Фірташа
Дмитрий Фирташ
Фото: delo.ua

Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв заявив про можливість примусового розподілу хімічних активів Group DF Дмитра Фірташа.

Про це йдеться у фейсбуці Терентьєва.

24 травня АМКУ направив трьом азотним заводам Фірташа і компанії "НФ Трейдинг Україна" попередні висновки за результатами проведеного антимонопольного розслідування. Їхня суть зводиться до того, що група має ознаки монополіста на ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив і, можливо, зловживала цим становищем.

70% собівартості виробництва аміачної селітри - це вартість газу.

"Саме цей зв'язок між сировиною (газом) і кінцевим продуктом (мінеральними добривами) і став об'єктом зловживань з боку зазначених компаній. Підприємства Group DF купували газ для виробництва добрив у пов'язаних компаній, а потім перепродували його всередині групи, постійно підвищуючи ціну. Коли газ доходив власне до кінцевого заводу-виробника добрив, його ціна була істотно завищеною, що призводило до завищення вартості азотних добрив", - написав Терентьєв.

Крім того, 2017 року виробництво зупиняли через неоплату газопостачання. Юридично такі дії можна кваліфікувати як зловживання монопольним становищем шляхом штучного обмеження виробництва добрив, вважають в АМКУ.

"Усі чотири компанії-відповідачки отримали матеріали з результатами розслідування і зараз надіслали клопотання про ознайомлення з матеріалами справи. Можливі наслідки справи - не лише накладення штрафу, а й здійснення примусового розподілу хімічних активів групи", - заявив Терентьєв.

Азотний бізнес Фірташа представлено холдинговою компанією Ostchem, у яку входять хімпідприємства "Азот" (Черкаси), "Концерн Стирол", "Сіверськодонецький Азот", "Рівнеазот", естонський "Нітроферт". Крім того, сюди належать "УкрАгро НПК" (володіє мережею складів для реалізації мінеральних добрив) і порт "Ніка Тера".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram