ГоловнаЕкономікаДержава

Коломойський в інтерв'ю Financial Times висловився за дефолт України

Олігарх запропонував рівнятися на Грецію і Аргентину.

Коломойський в інтерв'ю Financial Times висловився за дефолт України
Фото: стоп-кадр из видео

Олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю Financial Times виступив за оголошення Україні дефолту.

"На мою думку, ми повинні повести себе з нашими кредиторами, як Греція. Це приклад для України", - цитує видання Коломойського. У 2015 році Греція стала першою розвиненою країною, яка не сплатила кредиту Міжнародного валютного фонду, хоча і тимчасово.

Коломойський вважає, що в дефолті немає нічого страшного. "Скільки разів Аргентина оголошувала дефолт? І що, вони його реструктуризували", - сказав олігарх.

Він вважає, що перемога Зеленського на виборах свідчить про втому українців від вимог МВФ. "Якщо Зеленський буде слухати [Захід] ... він закінчить, як Порошенко. У нього будуть такі ж рейтинги - 5, 10, 15 замість 73 відсотків", - сказав Коломойський.

На його думку, США і Євросоюз могли б списати зовнішні борги України. "Це ваша гра, ваша геополітика. Вас не цікавить Україна. Ви хочете зашкодити Росії, а Україна - просто привід", - сказав він.

Нагадаємо, що Коломойського не вперше говорить про необхідність дефолту України. У листопаді в інтерв'ю шеф-редактору LB.ua Соні Кошкіній олігарх сказав, що не бачить у дефолті нічого поганого.

"Подивіться на Грецію, які красені, сказали: "500 млрд не повернемо", і все, до побачення. Його [грецький сценарій] потрібно було застосовувати ще в 2014 році, тому що країну розікрали під заступництвом, в тому числі і Міжнародного валютного фонду, і під заступництвом всіх іноземних посольств. Куди вони дивилися? Спостерігачі ... Країни не було, в скарбниці - нуль, оголошуйте дефолт. Дефолт ще ніколи нікому не завадив, то, що стосується країни - так сто відсотків", - сказав він.

У той же час перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю LB.ua говорила, що дефолт для України - в будь-якому випадку погано.

"Уявіть ситуацію: ви "дефолтнули"! Це означає, що в найближчому майбутньому вам ніхто грошей не дасть. Уряд вийти на зовнішні ринки не може, внутрішній ринок вже максимально віддав можливе. Що виходить: ми перестанемо платити пенсії, зарплати, фінансувати армію? Або будемо змушені поміняти керівництво НБУ для того, щоб нове включило друкарський верстат? Інфляція залізе в гаманець кожного", - попередила Рожкова.

Станом на кінець 2018 року рівень держборгу до ВВП України становив 60,9%. Безпечним рівнем для економіки, як відзначали в Мінфіні, вважається 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram