ГоловнаЕкономікаДержава

Україна вводить спецмита на ввезення товарів з Росії з 1 серпня (оновлено)

Ідеться про всі російські товари, крім товарів "чутливого імпорту".

Україна вводить спецмита на ввезення товарів з Росії з 1 серпня (оновлено)
Заседание Кабинета министров Украины
Фото: facebook/Володимир Омелян

Україна вводить дзеркальні санкції і спеціальні мита на ввезення низки товарів з Росії з 1 серпня.

Про це повідомив прем'єр Володимир Гройсман на засіданні Кабінету Міністрів, передає РБК-Україна.

"Сьогодні ми приймемо рішення про те, що введемо дзеркальні санкції до Росії", - сказав він.

Прем'єр пояснив, що серед заборонених товарів будуть такі, які повністю виробляються в Україні або є можливість їх заміни.

Гройсман також зазначив, що сьогодні російська влада продовжує застосовувати заходи економічного характеру проти України. Водночас він наголосив, що українська економіка переорієнтовується на цивілізовані ринки та 43% експорту вже йде в країни Європейського Союзу.

"Такі випробування зроблять Україну сильнішою, як би нам не було важко. Ми будемо грати ключову роль на світових ринках, які є цивілізованими і перспективними для України", - сказав прем'єр.

Оновлення. Йдеться про всі російські товари, крім товарів "чутливого імпорту", як-от: вугілля, кокс, бензин, скраплений газ і фармацевтична продукція, передають "Українськi Новини".

За словами першого віце-прем'єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, сплачені суми спецмита будуть направлятися в спецфонд державного бюджету і використовуватися для фінансування заходів імпортозаміщення. Планують, що додаткові надходження від сплати таких спецмит до держбюджету в другому півріччі 2019 року становитимуть близько 3,7 млрд гривень.

Кубів також заявив, що, згідно з постановою, забороняється ввезення з РФ промислової групи товарів, групи мінеральних добрив і сільськогосподарської продукції, транспортних засобів.

Нагадаємо, в січні 2016 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів про заборону ввезення в Україну низки російських товарів. 20 грудня 2017 року дію постанови було продовжено до 2019 року.

У грудні 2018 року Росія заборонила ввезення на свою територію низки товарів, країною походження яких є Україна або які переміщуються через територію України.

У квітні 2019 року уряд РФ також заборонив експорт в Україну нафти і нафтопродуктів.

У квітні 2019 року у Світовій організації торгівлі підтвердили право Росії обмежувати транзит українських товарів. Раніше експерти СОТ також частково підтримали позицію України в торговій суперечці з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram